Äppelkaka med ananaskross

 

I förra veckan så ville jag överraska tjejerna på jobbet, så jag provbakade denna Äppelkaka. Receptet fann jag i boken ”Äppelkakor och annat smått och gott” av Ann-Kristin Hallgren. Den lät intressant för den skulle endast röras ihop och inte vispas. Annat som föll mig i smaken var att den innehåller ananaskross, som gör kakan saftig i flera dagar. I originalreceptet som ni ser nedan så ska man använda fil, men det hade jag inte hemma utan använde mig av lättyoghurt vanilj och det gick hur bra som helst. Jag är sedan lite av en vaniljsockernörd och kan inte tänka mig en kaka utan det, så jag la i 1 tsk av det i smeten.

Till en kaka behöver du:

Smet: 125 g avsvalnat smält smör, 1 dl strösocker, 2 ägg, 2 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, (1 tsk vaniljsocker), 1 liten burk avrunnen ananaskross, 2 msk fil (0,5%), 3-4 små äpplen, kokosflingor till formen (har räknat points på 3 msk men det kanske behövs mer)

Garnering: 1 msk strösocker + 1 msk kardemumma

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker, tillsätt äggen ett i taget. Rör ner mjölet blandat med bakpulver (och ev. vaniljsocker) och tillsätt avrunnen ananas och fil. Häll smeten i smord och kokos bröad form med löstagbart botten (24 cm i diameter).

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor och stick ner dem i smeten tätt intill varandra – i en yttre och en inre ring (eller i eget varfritt mönster). Blanda socker och kardemumma till garneringen och strö kryddblandningen över äpplena. Grädda i cirka 40 minuter eller tills kakan stannat och fått fin färg.

Och by the way…tjejerna på jobbet tyckte kakan var jättegod!

ViktVäktarna

  • WW Points: hela kakan är 98 smartpoints, dela det med antalet bitar man skär upp/serverar

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.