• 6-10 Points,  Jul,  Mjuka kakor,  WW Points

    Saffranskaka

    Jag ser på sociala medier att många har börjat med sitt julbak. Denna saffranskaka är oftast den kakan jag brukar börja med. Den är precis lika lättlagad som vilken sockerkaka som helst, men med ljuvlig saffransmak. Jag brukar smörja formen lätt och sedan strö över kokosflingor istället för ströbröd, kombinationen kokos tillsammans saffran är jättegod. Prova själv och se.

    PS! Kika förbi på fredag för då får ni en överraskning som ni inte vill missa

     

    Till en kaka behöver du:

    3 ägg, 2 1/2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 50 g margarin 80% (mjölkfritt), 1 dl laktosfri mellanmjölk, 3 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 nypa salt, 1/2 g saffran, 1 tsk margarin till formen + 4 msk kokos till formen

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret. Koka upp mjölken tillsammans med saffranet och blanda det med smöret. Blanda sedan det med äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smaksätt smeten med ev. ljus rom. Smörj och ”bröa” formen med kokos, fyll formen med smeten.

    Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter, känn med en sticka, smeten ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett serveringsfat. Mitt råd är att grädda kakan i nedre delen av ugnen och cirka 25-30 minuter.

    Viktväktarna

    • WW Points: hela kakan har 115 points. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex 15 bitar = 8 points per bit.
     
  • Middagsmenyer

    Middagameny vecka 47/2022

    Nu är det exakt en vecka kvar till första advent. Jag vill redan nu be er kika in igen i slutet av nästa vecka, för då har jag en liten överraskning till er. Jag hoppas verkligen att ni ska tycka om det. Tills dess så får hålla tillgodo med vår middagsmeny. Kram Nadja

    Måndag: Fylld pitabröd med kycklingkebab

    Tisdag: Ugnsbakad laxfilé med philadelphia

    Onsdag: Biffwok

    Torsdag: Svärmors kålsoppa

    Fredag: Kycklingenchiladas

    Lördag: Crepes med champinjoner, bacon och ost

    Söndag: Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis

     
  • 11 och mer points,  6-10 Points,  Köttfärs,  ViktVäktarna,  WW Points,  WW Points 2025

    Köttfärssås a la VV

    Varsågoda, här kommer fjärde receptet från Viktväktarnas matkasse: Pasta med köttfärssås. Dryga ut med mera morötter, paprika eller annan grönsak. Ta gärna lite extra vitlök i dessa hösttider så blir det kanon. Det tipsas om att ifall någon familjemedlem skulle vilja ha en större portion, så kokar man bara lite mera pasta till denne. Smaklig måltid!

    Köttfärssås a la Viktväktarna - propoints - viktväktarna - matblogg - bakblogg - nadjaskitchen

    Till 4 portioner behöver du:

    1 gul lök, 1/4 solovitlök, 250 g morötter, 400 g nötfärs max 10 %, 500 g krossade tomater, 1 tsk oregano, 1 tsk basilika, 250 g okokt pasta

    Gör så här:

    Hacka lök och vitlök. Skala och riv 1-2 morötter. Hetta upp en fettsnål stekpanna, bryn färs, lök, vitlök och riven morot, salta och peppra. Tillsätt krossade tomater och kryddor, låt det koka sakta i cirka 15 minuter.

    Köttfärssås a la viktväktarna - viktväktarna - pasta - propoints - vvkasse - viktväktarnas matkasse

    Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av köttfärssåsen med salt och svartpeppar och eventuellt mera kryddor. Servera pasta och köttfärssås med råa morötter.

    ViktVäktarna:

    • WW Points (kostprogrammet från 2025):
      • Med 5-10 % nötfärs: 6 points per portion
      • Med 12 % nötfärs: 13 points per portion
      • med 20 % nötfärs: 16 points per portion
    • WW Points: 12 points per portion
     
  • 0-5 Points,  Balkan,  Goda tillbehör,  Vegetariskt,  WW Points,  WW Points 2025

    Vitlöksmarinerad paprika

    Detta är så gott! Grilla paprikorna i ugnen och marinera dem med hackad vitlök. (Om du vill ta en genväg så kan du köpa grillade paprikor på burk.) Supergott till det mesta. Du kan äta det med en bit rostad bröd, servera det till salladen, äta den med en bit feta eller keso eller bara som tillbehör till maten. Magert men så gott!

    Vitlöksmarinerad paprika

    Vitlöksmarinerad paprika

    Portioner: 12

    Ingredienser: 

    12 avlånga paprikor

    1 större vitlöksklyfta

    1 1/2 msk rapsolja

    1 msk äppelcidervinäger

    salt

    Gör så här:

    Sätt ugnen på högsta värmen, 275 grader. Placera ut paprikorna på en plåt och grilla dem svarta i ugnen. Vänd dem så att alla sidor blir svarta. Lägg de varma paprikorna i en bunke med plastpåse över. Låt dem svalna. Skala bort skinnet på varje paprika försiktigt. Jag brukar välja att ta av skaftet och pressa försiktigt ut alla kärnor men man kan även låta dem vara kvar.Hacka vitlöksklyftan fint. Placera två paprikor i taget i burken. Salta lite, häll på lite olja och vinäger och strö över lite hackad vitlök. Upprepa proceduren igen tills alla paprikor har blivit inlagda. Smaka av marinaden och komplettera eventuellt med lite salt, vinäger eller olja. Paprikorna kan ätas ganska omgående. Förvara paprikorna i kylskåp, de håller säkert upp till en vecka om det inte äts upp innan.

    Vitlöksmarinerade paprikor

    Ett litet tips är att grilla paprikorna i ugnen och låta dem svalna ordentligt och sedan frysa in dem som de är. Förpacka dem ordentligt i täta burkar så inte någon annan mat tar smak av dem. Sedan är det bara att plocka fram dem, skala dem och marinera när du blir sugen på detta.

    Vitlöksmarinerad paprika

    Bra som mellanmål! Hacka en marinerad paprika och blanda ihop den med lite keso och majs. Supergott mellanmål som mättar bra. Du behöver bara räkna keson om du tar en matsked majs och en paprika till.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 1 points för 2 paprikor
    • WW Points: i detta recept så är det endast matoljan som räknas 6 points totalt = 1-2 paprikor är 1 points
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 46/2022

    Jag ser så mycket fram emot måndagens middag: bakad potatis med kycklingcurryröra! Det här är ju så gott men vi äter det så sällan, undrar verkligen varför. Jag föredrar att ha en god curryröra till den bakade potatisen, vad föredrar du? Skagen röra kanske eller håller du med mig? Skriv gärna och berätta. Annars vill jag även tipsa om lördagens kasslergratäng och söndagens gryta, riktigt goda rätter det här också. Önskar er en skön avslappnad söndag! Kram Nadja

    Måndag: Bakad potatis med kycklingcurryröra

    Tisdag: Grönsakspaj

    Onsdag: Sesamfisk i mild citronsås

    Torsdag: Varmkorv med stuvad vitkål och kokt potatis

    Fredag: Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole

    Lördag: Kasslergratäng med broccoli och tomat

    Söndag: Höstgryta med bacon

     
  • 6-10 Points,  Pizza och Piroger,  ViktVäktarna,  WW Points,  WW Points 2025

    Skink- och lökpizza

    Denna pizza blev sonen sugen på en dag. Den gick rätt så snabbt att göra då det bara var för en plåt. Det som tar tid är just degens tid att jäsa, mellan 30-40 minuter. Sedan gjorde jag det väldigt enkelt för mig, gjorde en tomatsås på tomatpuré (spä lite tomatpuré med vatten till en krämig sås och krydda med pressad vitlök, salt och peppar). Man kan även använda lite passerade tomater eller färdigköpt passata. Fyllningen blev skivad skinka och lök. För att spara ännu mera tid så skivade jag osten istället för att riva den.  Snabbt, enkelt och pizza klar inom en timme!

    Skink- och lökpizza

    Till en plåt pizza behöver du:

    Deg: 25 g jäst, 1 1/2 dl ljummet vatten, 1/2 tsk salt, 3 msk rapsolja, ca 4 1/2 dl mjöl

    Tomatsås: ca 2 msk tomatpuré utspädd med lite vatten (tomatsåsen ska vara krämig), salt, peppar och en liten pressad vitlök

    Fyllning: 12 skivor skinka, 1/2 gul lök i skivor, 12 skivor ost (17%), oregano

    Gör så här:

    Blanda ihop ingredienserna till degen och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader och förbered tomatsåsen. Smörj en plåt med lite olja och tryck ut degen på plåten. Det går lättare om du blöter händerna lite. Fördela tomatsåsen, skinka, löken och osten. Strö över lite torkad oregano. Grädda i nedre delen av ugnen. Pizzan ska gräddas underifrån som i en riktig pizzaugn. Grädda i cirka 10-12 minuter tills den får fin färg. Låt pizzan svalna i någon minut innan den skärs upp. Smaklig måltid!

    Skink- och lökpizza

    ViktVäktarna:

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): hela receptet har 56 points. Vid 6 bitar så blir det 9 points per bit.
    • WW Points: hela plåten har 55 points. Vid 6 bitar så blir det 9 points per bit.
     
  • 0-5 Points,  Matbröd,  WW Points,  WW Points 2025

    Knådfria frukostfrallor

    TOP 10 Läsarnas favoritrecept 2020 + 2022!

    Som ni vet så är Martin Johansson min ”Matbrödsguru”, han får mig verkligen att lyckas med att baka matbröd och det utan någon större ansträngning. Bröden blir riktigt farligt goda och jag har svårt att låta bli dem när de är nybakta och varma. Men det är en träningssak och två söndagar i rad har jag bakat dessa och lyckats ta så mycket som jag har velat och haft ”råd” med i points (Viktväktarna). Söndagsfrukosten blir extra lyxig och det behöver man under denna mörka årstid. De påminner lite om pizzabröd man får till salladen på pizzerian.

    Det typiska för Martins bröd är att man inte behöver göra så mycket med degen, men lite planering krävs dock. Han använder väldigt, väldigt lite jäst så degen behöver många timmar på sig för att jäsa. Jag brukar röra ihop (javisst, bara röra ihop) degen på kvällen och låter den stå och jäsa över natten. Detta recept kommer från hans senast bok ”Bröd, bröd, bröd”.

    Knådfria frukostbröd-kalljästa frukostbröd-nadjaskitchen.se-propoints-vvtillsammans-viktväktarna

    Portioner: 9-12 frallor

    Ingredienser: 

    3 g jäst (3 krm)

    350 g kallt vatten (3 1/2 dl)

    450 g vetemjöl (7 1/2 dl)

    8-10 gram salt (ca 1 1/2 tsk)

    Gör så här:

    På kvällen: Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt degen stå i rumstemperatur i cirka 8 timmar över natten.

    På morgonen: Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och gör så här: Dra ut degen till en kvadrat. Vik överkanten mot mitten och underkanten mot mitten. Vik sedan även sidorna på samma sätt så att det blir som ett litet paket. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt, strö på lite med extra mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning så att den blir riktigt varm. Strö på lite mjöl på degen och dela av en tredjedel med en degskrapa (eller stekspade). Dela tre eller fyra frallor av degremsan och lägg på plåt med bakplåtspapper.

    Knådfria frukostfrallor - nadjaskitchen.se - vvtillsammans- martinjohansson- paindemartin- matbröd-frallor

    Pensla eventuellt på lite vatten. Grädda frallorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, cirka 15 minuter. Låt svalna på galler. Njuut! En sats räcker inte här hemma så jag gör i ordning två bunkar på kvällen, på så sätt kan jag även frysa in någon fralla om jag har tur.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): totalt har receptet 48 points
      • Vid 9 frallor: 5 points per fralla
      • Vid 12 frallor: 4 points per fralla
    • WW Points: hela receptet har 48 points, vilket ger 4 points vid 12 st o 5 points vid 10 st
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 44/2022

    Sista dagarna i oktober är här och november är runt hörnet. För mig är november årets mörkaste månad och det gäller att hitta energi. En av saker jag gör är att ta in lite extra D-vitaminer för att hjälpa kroppen. Hur gör du? Berätta mer än gärna. Kram Nadja

     

    Måndag: Örtkotlett med couscous och grönsaker

    Tisdag: Värmande linssoppa

    Onsdag: Salsamarinerad kyckling med valnötsris

    Torsdag: Kesopaj med grönsaker

    Fredag: Chorizo i paprika- och chilisås

    Lördag: Kycklinglasagne

    Söndag: Fläskfilé i gräddig sås med tagliatelle

     
  • 6-10 Points,  Kyckling/Fågel,  Mexikanskt,  WW Points,  WW Points 2025

    Smoky BBQ Chicken Tortilla

    Tortillabåtarna från Old El Paso är inte alls så dumma, man kan använda dem på olika sätt. Här är båtarna fyllda med en god kryddig fajitakyckling och grönsaker. Detta är verkligen ett bra sätt att variera sin tacokväll med så att man inte bara köra på samma spår hela tiden. Fyll båtarna med mycket sallad och annat grönt så blir det mer mättande.

    Smokey BBQ Chicken-propoints-tortilla-fullkorn-oldelpaso-majs-kyckling-vvtillsammans-viktväktarna-ost-paprika

    Smoky BBQ Chicken Tortilla

    Portioner: 4

    Ingredisenser: 

    500 gram kycklingfilé

    1 msk rapsolja

    1 gul lök

    1 paprika, gärna röd

    1 dl majs

    1 påse Old El Paso Fajita Spice Mix Smoky BBQ

    1 tsk paprikapulver

    1 tsk spiskummin

    1 förpackning Old El Paso Stand N Stuff (8 stycken)

    100 gram riven ost (12 %)

    2 dl Taco salsasås medium (eller valfri styrka)

    grönsallad, tomat och andra valfria grönsaker

    Gör så här:

    1. Strimla kycklingen och stek den i olja. Hacka löken och strimla paprika. Stek den tillsammans med kycklingen. När kycklingen fått färg och paprikan mjuknat strör du över Fajita kryddmixen tillsammans med paprikapulver och spiskummin. Blanda väl. Häll även i majskornen och låt allt fräsa i någon minut.
    2. Värm eventuellt tortillabröden (insvepta i folie) i 10 minuter i 175 graders värme, men de går lika bra att äta dem kalla.
    3. Fyll båtarna med strimlad isbergssallad, tomat, gurka och andra valfria grönsaker.
    4. Fördela sedan kycklingröran över alla 8 tortillabåtarna. Klicka över salsasås och strö över riven ost. Njut av det goda!

    Smokey BBQ Chicken-propoints-tortilla-fullkorn-oldelpaso-majs-kyckling-vvtillsammans-viktväktarna-ost-paprika

     Viktväktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 9 points per portion (2 båtar per porton)
    • WW Points: 9 points per portion (2 båtar)