• Middagsmenyer

    Middagsmeny 13/2017

    Tänk, sista veckan i mars är strax här och vi närmar oss vår. Jag hoppas nu att april ger mycket sol och värme och inte så mycket busväder. Denna vecka tipsar jag er lite extra om grönsaksplåten med marinerad kyckling och god citronsås, jättegott och perfekt nu när värmen börjar komma. Trevlig vecka. / Nadja

                  

                  

    Måndag: Grönsaksplåt med marinerad kyckling och citronsås

    Tisdag: Varmkorv med stuvad vitkål

    Onsdag: Fisk a la bourguignonne

    Torsdag: Mustig svamppasta med baconströssel

    Fredag: Quesadillas fyllda med skinka, ost och salsasås

    Lördag: Potatislåda med kassler

    Söndag: Senapsbiff med stekta grönsaker

     
  • 6-10 Points,  Efterrätter,  WW Points

    Våffla med mjukrörd glass och bär

    På lördag är det våffeldagen och varför inte göra några frasiga våfflor då? En våffla behöver inte alltid vara söt och förknippas med sylt och grädde. Den kan även paras ihop med goda och lite salta röror. Nu till den kommande påsken så kan man ha en god lax- eller sillröra på till exempel. Våga testa!

    Här kommer en mycket enkel men god kombination: våffla med mjuk rörd vaniljglass och lite frysta bär på. Snabbt och supergod då vaniljglassen passar bra ihop med våfflan och lite magrare som tillbehör än med sylt och grädde.

    Till 8 våfflor behöver du:

    3 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 2 dl mellanmjölk, 2 1/2 dl vatten, 100 g smör

    Gör så här:

    Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken så att smeten blir fin och slät. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i 20 minuter.

    Grädda sedan våfflorna i ett varmt våffeljärn tills de blir gyllenbruna.Njuuut!

    ViktVäktarna:

    • WW Points: en våffla är 9 points, lägg till points för glass och ev. bär
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 12/2017

    I skrivande stund så finns det över 320 middagsmenyer ifall du vill ha inspiration och hjälp med middagsplaneringen. Du kan följa middagsmenyerna helt eller bara välja ut de rätter du är sugen på. Och som den Viktväktare jag är, så har jag räknat ut smartpoints (och även propoints) på över 480 recept och fler kommer det att bli. Recepten är till för alla, oavsett om man själv är Viktväktare eller ej. Prova och tillaga de recept som du finner intressanta och ät det sedan med gott samvete. Du vet väl att det även finns en sökfunktion som gör det enkelt att söka efter ett speciellt recept. Den finns i högra menyn, direkt efter ”Kalendern” och är svagt märkt med ”search”.

    Snart så är det dags Våffeldagen. Om du vill ha gott recept på våfflor få finns den HÄR. Den kanske inte är så ”points”-vänlig för oss Viktväktare men den är god och mycket bättre än färdigköpta mixen som finns ute i affärerna. Så spara cirka 10 smartpoints och njut av en riktigt god våffla på lördag! Kram Nadja

             

            

    Måndag: Kabanoss- och äggpanneröra

    Tisdag: Kycklingsallad med grön pesto pasta

    Onsdag: Kassler med stuvade morötter

    Torsdag: Svampfyllda squash (vegetariskt)

    Fredag: Baconlindade järpar

    Lördag: Stekt lax med kall sås

    Söndag: Jägarfruns kycklinggryta

     

     
  • 0-5 Points,  Pasta,  Vegetariskt,  WW Points,  WW Points 2025

    Vegetarisk färssås med smak av rött vin

    Vi försöker äta lite mer vegetariskt här hemma och med hjälp av Quorn och pr-bolaget Amazing Alice, så har jag fått chansen att laga denna snabblagade ovo-vegetariska färssås gjord på quorn färs. Rätten är som sagt mycket snabblagad och enkel att göra, perfekt som vardagsrätt.

    Till 4 portioner behöver man:

    300 gram Quorn Färs, 2 vitlöksklyftor, 1 gul lök, 2 morötter, 400 gram krossade tomater (gärna basilikakryddad), 2 dl matlagningsvin rött, 1 msk grönsaksfond, 1 msk honung, 2 msk tomatpuré, 1 dl vatten, salt, peppar, torkad oregano, ev riven parmesanost och ketchup vid servering

    Gör så här:

    Skala, lök, vitlök och morötter. Hacka/Riv grönsakerna fint. Stekt det med quornfärs tills allt fått färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano efter eget tycke. Servera med nykokt spagetti, ev riven parmesan och ketchup

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 2 points per portion. Lägg till points för pasta, parmesan, ketchup m.m.
    • WW Points: en portion är 3 points (pasta, parmesan, ketchup är inte med i denna beräkning)
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 11/2017

    Vad blir det för mat? Att veta vad man ska ha till middag är inte alltid det lättaste. Oftast kör man bara på med det gamla vanliga för att det är bekvämt och enklast. Men här får ni lite tips på goa rätter som ni kan testa för att få lite variation. Så varför inte prova på något nytt? Vad sägs om fisk i god chilisås? Det är en rätt som sköter sig själv i ugnen och mycket enkel att göra. Testa så får ni se själva. / Nadja

             

             

    Måndag: Fisk i god chilisås med paprika, gräslök och ost

    Tisdag: Potatissoppa med purjolök och majs

    Onsdag: Köttfärssås a la Viktväktarna

    Torsdag: Sötsur citron- och honungskyckling

    Fredag: Glasnudelsallad med räkor

    Lördag: Pepparkotlett med vitlökspotatis

    Söndag: Kycklinggryta med kabanoss

     
  • 11 och mer points,  Efterrätter,  WW Points

    Kokosmousse med kakao

    Detta recept har jag haft i gömmorna ett tag. Jag ville testa och se hur moussen blev med kokosgrädde istället för vanlig. Den var helt okej, smakar inte kokos utan bara choklad och den är lite, lite magrare än vanlig mousse gjord på grädde. OBS! Lägg kokosgrädden i kylen kvällen innan och låt den stå där över natten. Sedan är det bara att vispa upp och kan serveras direkt om man så vill.

    Till 4 portioner behöver man:

    Mousse: 1 burk kyld kokosgrädde, 3 msk florsocker, 5 msk kakao

    Dekorering: 1 äggvita, ½ dl kokosflingor, valfria bär

    Gör så här:

    Ställ burken i kyl över natten. Häll lätt vispad ägg på ett fat samt kokos på ett annat. Doppa kanten på serveringsglasen först i äggvitan och sedan i kokosflingorna. Låt dem torka medan du gör moussen.

     

    Häll kokosgrädden i en skål och vispa den kraftigt med florsocker tills den blir tjock, Det tar lite längre tid än när man vispar grädde.

    Sikta ner kakaon och blanda försiktigt. Spritsa eller fördela moussen i portionsglasen och garnera med lite bär. Strö eventuellt över lite kokosflingor om så önskas. Servera direkt eller lägg i kyl till senare.

    ViktVäktarna

    • WW Points: en portion har 18 points

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 10/2017

    Ny middagsmeny kommer här. Denna vecka ska ni absolut prova på Currypilaff med kyckling. En smarrig rätt för alla curryälskare. Och om du är ute efter en snabblagad rätt så ska du köra på Bräckt kassler med spenat- och ostpasta. Ha en riktigt fin vecka! Nadja

            

             

    Måndag: Ost och skinkpaj med röd paprika

    Tisdag: Pasta med tomatsås och grönsaker (vegetariskt)

    Onsdag: Currypilaff med kyckling

    Torsdag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta

    Fredag: Thai Beef Ginger & Lemongrass wok

    Lördag: Ost- och paprikafyllda färsbiffar

    Söndag: Kryddig Jambalaya

     
  • 0-5 Points,  Frukost/Brunch,  Vegetariskt,  WW Points

    Äggpanerad aubergine på salladsbädd

    Här kommer ett enkelt men mycket gott recept på äggpanerad aubergine på salladsbädd. Det passar perfekt till frukost, brunch eller om man vill bara vill ha en lite enklare måltid. Om man inte vill ha det vegetariskt, så kan man servera lite kallskuret så som rökt skinka, kalkon eller liknande.

    Äggpanerad aubergine på salladsbädd

    För 2 personer så behöver du:

    1 aubergine, 2 normalstora ägg, salt, peppa, 1 msk matolja till stekning, isbergssallad, 2 tomater, majs, gurka, paprika, keso (1.5 %), purjolök och andra grönsaker som du vill ha

    Gör så här:

    skivad aubergine

    Skala och skiva auberginen i skivor. Salta lite lätt och låt den stå en 10-15 minuter så att den hinner vätska av sig. Under tiden kan du vispa upp äggen och salta och peppra den lite. Värma upp en stekpanna med lite matolja. Torka av auberginen och doppa den i äggsmeten. Stek den på båda sidorna så att den får vacker fin färg. Lägg på hushållspapper för droppa av fettet.

    Äggpanerad aubergine med sallad

    Skär och tvätta grönsakerna som du vill ha på din tallrik. Jag hade isbergssallad, paprika, gurka, tomater och majs. På detta hade jag även keso som gör det lilla extra. Det är bara att hugga i.

    ViktVäktarna

    • WW Points: 2 points/person + points för keso med fetthalt högre än 0,2%
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 9/2017

    I skrivande stund så är det riktigt busväder ute och det snöar för fullt. Och det verkar inte sluta på ett tag heller. Usch säger jag bara, Jag vill ha vååååår!  Jag vill ha sol och värme! Så sluta snöa, för det räcker nu./Nadja

             

             

    Måndag: Skinkpaj med pajskal av ris

    Tisdag: Bifteki med vitlöksyoghurt

    Onsdag: Kycklingminutfilé chili med paprikapestosallad

    Torsdag: Fish Tacos

    Fredag: Philly Cheese Steak Sandwich

    Lördag: Fläskfilégryta med gräslöksost

    Söndag: Italienska köttbullar i mild tomatsås med basilika

     
  • 6-10 Points,  Asiatiskt,  Kyckling/Fågel,  WW Points,  WW Points 2025

    Kyckling med Pak Choi

    När mina barn säger: ”detta är gott – det kan vi laga igen”, ja då ska ni veta att det verkligen är gott. De är mina tuffaste kritiker, både när det gäller mat och bak, för de är helt ärliga. Detta recept kommer från viktväktarnas kokbok ”Var dags mat” och rekommenderas stark. Rätten kan varieras med att byta ut kycklingen mot fläsk- eller nötkött eller något veganskt alternativ.

    Till 4 portioner behöver man:

    600 gram kycklingfilé, 1 gul lök, 2 röda paprikor, 1 msk rapsolja, 2 pak choi, 2 dl okokt jasminris

    Sås: 2 vitlöksklyftor, ca 2 cm färsk ingefära, 2 msk japansk soja, 2 msk muscovadosocker, 1 msk balsamvinäger, 2 tsk tomatpuré, 2 tsk hoisinsås, 1 tsk sambal oelek, ½ msk rapsolja

    Gör så här:

    Börja med att koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.  Rör sedan ihop såsen så här: Blanda ihop pressad vitlök, riven färsk ingefära, soja, socker, balsamvinäger, tomatpuré, hoinsinsås, sambal oelek och olja. Ställ åt sidan.

    Strimla kycklingfilé, klyfta lök och skär paprika i bitar. Stek kycklingen i olja till fin färg. Tillsätt lök och paprika och låt det steka med några minuter. Skär bort roten och dela pak choibladen i mindre bitar och låt de fräsa med va 30 sekunder.

    Häll såsen över kyckling och grönsaker, blanda runt och låt det koka upp. Servera med ris och sallad.

    Viktväktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 9 points per portion
    • WW Points (tidigare kostprogram): 8 points per portion