Sockerbullar

 

Om det är något jag har lärt mig på bakkursen så är det att arbeta med degar. Denna deg är just en sån deg som man måste knåda länge för att den ska bli glansig och fin. Det för att det är en rätt så lös deg. Min maskin fick knåda degen i cirka 15 minuter innan jag blev nöjd, det innebär cirka en halvtimme för hand. Så lösningen är inte att lägga till en massa mjöl utan arbeta läääänge med degen istället, minst 20 minuter för hand. Nu glömde jag förstås räkna hur många bullar det blev av denna sats men räkna mellan 40-50 stycken beroende på storlek.Till garneringen så har jag skrivit cirka satser då det är lättare att arbeta med en större mängd men du använder då inte upp allt.

Sockerbullar

Detta behöver du:

Deg: 40 g jäst, 2 dl kall mellanmjölk (200 gram),  200 g rumsvarmt smör, 1 msk strösocker, 6 dl vetemjöl (360 g)

Fyllning: 50 g smör, 1 msk strösocker, 2 tsk vaniljsocker

Garnering: 50-75 g smält smör, 1-2 dl strösocker

Gör så här:

Rör ut jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman till en smidig deg, minst 30 minuter för hand eller 15 minuter med maskin. Degen skall bli glansig och släppa bunkens kanter och det gör den när man knådat degen länge, så mer mjöl behövs inte.

Sockerbullar

Kavla ut degen till rätt så stor fyrkantig platta, cirka 1/2 cm tjock. Skär plattan i mindre fyrkanter, ca 8 x cm. Rör ihop fyllningen och lätt lite på mitten av varje fyrkant. Vik in hörnen mot mitten, nyp ihop och lägg dem med skarven nedåt i pappersformar. Låt jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur.

Sockerbullar

Grädda bullarna i 250 graders ugnsvärme i 8 – 10 minuter mitt i ugnen. Pensla med smält smör och rulla dem i strösocker när de gräddats klart. Om du vill frysa in dem så gör det utan garnering, spara det tills det är dags att servera bullarna istället.

 ViktVäktarna

  • WW Points: hela receptet har 245 points och vid 40 bullar så blir det 6 points per bulle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.