Matbröd, Viktväktarna Smartpointsrecept

Medelhavsbröd

Senaste tiden har jag haft en stor lust att baka något men har inte vetat vad. Sedan såg jag detta recept i senaste numret av Matmagasinet och ville prova det. Brödet är precis så som det utlovas: ett vitt, luftigt och lite segt bröd med goda hål och fin skorpa. Brödet passar bra till små och stora bufféer då det är en stor sats, men även till plockmat (servera då gärna med lite olivolja att doppa i) eller till en god frukostmacka. Av denna sats får man 3 stora bröd. Det går jättebra att frysa in, men dela brödet och ta ut en halva i taget. Detta bröd är dessutom väldigt, väldigt lättbakat med minimalt arbete men med en längre jästid.

Medelhavsbröd-vvtillsammans-matmagasinet-matbröd-smartpoints-vvsmartmat-lättbakat-gottbröd-viktväktarna

Till 3 stora bröd behöver man:

1 liter kallt vatten, 50 gram jäst, 1 msk salt, 1200 gram (2 liter) vetemjöl special

Gör så här:

Mät upp vattnet i en riktigt stor bunke och smula ner jästen i det. Rör tills den lösts upp. Tillsätt saltet och mjölet och rör ihop till en deg. Degen är lite kladdig och så ska den vara. Täck bunken med plast och låt jäsa i 2 timmar. Efter cirka 1 timmes jästid sätter man på ugnen, 275 grader, så att den hinner bli ordentligt varm.

Medelhavsbröd-vvtillsammans-matmagasinet-matbröd-smartpoints-vvsmartmat-lättbakat-gottbröd-viktväktarna

Stjälp upp degen, som nu är stor och bubblig, på ett väl mjölat bakbord. Vänd runt degen i mjölet med degskrapa, utan att knåda/förstöra de fina bubblorna. Dela degen i tre delar med degskrapan. Forma med lätt hand till avlånga släta limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Medelhavsbröd-vvtillsammans-matmagasinet-matbröd-smartpoints-vvsmartmat-lättbakat-gottbröd-viktväktarna

Sätt in bröden direkt i ugnen (mitten) och spraya vatten upp och nere med en blomspruta. Grädda tills bröden fått ordentligt med färg, 10-15 minuter. Öppna ugnsluckan och lufta. Sänk nu ugnsvärmen till 150 grader och grädda brödet ytterligare 70 minuter. Låt brödet svalna helt på galler innan du skär i det. Lycka till.

Smartpoints: för alla 3 bröden så är det 120 smartpoints, ett bröd blir 40 smartpoints och dela det sedan med antal bitar man skär upp

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  • Anette Palmqvist

    2016/05/03

    Wow, det ska genast provas!!!! Tack!!!

  • anette blåtand

    2016/05/04

    Hejsan där 🙂 jag var bara tvungen att skriva. VILKEN SIDA!!! tack fina fina du för att du delar med dig av underbara recept samt att de är uträknade. Du är otroligt fantastisk. Tack åter igen för att du delar med dig //Mvh Anette

  • Nadja

    2016/05/08

    Hej Anette
    Ett stort tack för din fina kommentar. Jag blir så glad! Tack tack tack!

    Hälsningar Nadja

Kommentera