Fisk, Viktväktarna Smartpointsrecept

Kokt fisk med äggsås

Det här receptet skulle ni ha fått under veckan men tiden räckte inte riktigt till att blogga om den. Klassiskt kokt fisk med äggsås är verkligen gott och så snabblagat det kan bli. Såsen tar längre tid att koka än självaste fisken som bara behöver koka i några minuter. Kan det gå snabbare? Äggsåsen är mild vit sås som du egentligen kan smaksätta med vilka kryddor du själv gillar. Här kommer i alla fall min variant av denna klassiska rätt.

Till 4 portioner behöver du:

600 g torsk eller annan vit fisk (tina fryst fisk om det används), ca 5 dl vatten (den ska täcka fisken), 1/2 tsk salt, 3 tsk citronpeppar, ev gröna ärter

Sås: 2 ägg, 1 1/2 msk mjöl, 1 msk smör, 3 dl mellanmjölk, 2 krm salt, 1/2 krm fyra peppar, 2 msk hackad persilja

Gör så här:

Börja med att koka potatisen om du vill servera det till rätten. Gör sedan såsen. Hårdkoka äggen. Skala och hacka ägget och ställ åt sidan. Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt mjölet. Blanda ihop och red sedan såsen lite i taget med mjölken. Låt koka i några minuter så att det tjocknar till. Smaksätt med salt och fyra peppar (Santa Maria). Ställ undan såsen.

Koka upp vattnet till fisken tillsammans med salt och citronpeppar. Skär fisken i portionsbitar och lägg ner det i vattnet. Koka på svag värme under lock i 4-5 minuter. Tag upp fisken (när den är vit och fin) med en hålslev och lägg på portionstallrikar. Värm upp såsen om det så behövs och blanda försiktigt ner persiljan och den hackade äggen. Servera fisken med kokt potatis, äggsås och eventuellt gröna ärter.

Viktväktarna

Smartpoints: det är 5 smartpoints för fisken och såsen per portion. Glöm inte att lägga till points för potatisen och ev. de gröna ärterna.

Propoints: det är 6 propoints för fisken och såsen per portion. Glöm inte att lägga till points för potatisen och ev. de gröna ärterna.

instagram

Följ mig även på Instagram: Nadjaskitchen

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Martina

    2011/03/12

    Min sambo har fått för sig att han inte gillar äggsås…..jag får nog överbevisa honom snart för det är ju så gott!

  • Emma

    2011/03/24

    Du är så duktig på att äta fisk! 🙂 Vet inte om jag ätit äggsås, faktiskt..

Kommentera