Veckans middagstips nummer 48/2015
Söndag igen och första advent! Hoppas att ni har det gott där ute i era fina hem. Jag plockade fram julen redan i fredags så vi har kunnat njuta av de fina och vackra julbelysningen i våra fönster hela helgen. Det här är det bästa med advent tycker jag. Det är så mysigt att se alla fönsterna med julbelysningen som lyser så fint. Ha en toppenfin vecka! Nadja
Måndag: Krämig tagliatelle med rökt lax och citron
Tisdag: Kycklingcurrygryta
Onsdag: Kabanoss och äggpanneröra
Torsdag: Fried Rice (vegetariskt)
Fredag: Potatislåda med kassler
Lördag: Köttfärsenchiladas
Söndag: Kotlett med gremolataströssel
Veckans söta: Pepparkaksgrottor med lingonsylt
Veckans middagstips nr 47/2015
Söndag igen och nya middagstips kommer här. Jag såg att Viktväktarna har/kommer uppdatera sina propointsvärden på en del produkter och det kan innebära att uträkningen på recepten här inte stämmer till 100 %. Jag kommer att försöka hänga med i uppdateringen och ändra där det behövs, men är tacksam för all hjälp jag kan få. Så upptäcker ni något recept där Propoints-värdet inte stämmer så blir jag bara glad om ni hojtar till. Jag kommer att börja skriva datum när jag uppdaterade/kontrollerade propointsvärdet senast för både eran och min skull. Önskar er fin vecka! Nadja
Måndag: Fransk lökpaj (vegetarisk)
Tisdag: Nasi Goreng
Onsdag: Fisk med örter, chili och gräslök
Torsdag: Het kycklingsoppa med nudlar
Fredag: Allt-i-ett-i-ugn
Lördag: Köttfärslasagne med keso
Söndag: Biff wok
Veckans söta: Saffransbutterkaka
Veckans middagstips nr: 46/2015
Mitten av november! Två veckor till första advent och reklamen lockar med julbord och julklappar. Julen är redan här och nästa vecka så börjar även jag med lite nya recept på julbak som är pointsberäknade. Men redan nu så kan ni i sidomenyn se några recept på en del julegott som är pointsberäknat från tidigare år.
Måndag: Fisk med gremolata och mild citronsås
Tisdag: Kesopaj med grönsaker (vegetariskt)
Onsdag: Jägarfruns Kycklinggryta
Torsdag: Korvgryta med svamp
Fredag: Smoky BBQ Chicken Tortilla
Lördag: Filé i dragon och senapssås
Söndag: Ostlängd med skinka och purjo
Veckans söta: Bountybollar
Platta mjukbröd
Här kommer en favorit i repris, Platta mjukbröd. Jag lovar att de är supergoda och de kommer gå åt redan samma morgon. Att rundriva en bit deg innebär kortfattat att man formar degen till en rund och slät boll. Kika HÄR på en film av Kungsörnen om hur man rundriver en limpa så förstår ni bättre.
Till 12 platta bröd behöver man:
5 dl mellanmjölk, 50 g jäst, 75 g rumsvarmt smör, 2 tsk salt, 2 msk ljus sirap, 12-13 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Blanda så att jästen löses upp. Tillsätt sirap, smör, salt och det mesta av mjölet, spara cirka 1 dl till utbaket. Knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa minst i en timme. Sätt samtidigt ugnen på 250 grader.
Vält över degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rundriv varje del och lägg att vila i cirka 10 minuter. Kavla ut varje bulle till en rund, platt kaka och lägg på bakpappersklädd plåt. Det får rum cirka 4 stycken på en plåt. Nagga och grädda direkt i mitten av ugnen 4-5 minuter.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt har receptet 132 points. Vid 12 lite större mjukbröd så får varje bröd 11 points.
Veckans middagstips nr 45/2015
Då var det dags igen för lite fler middagstips. Jag hoppas ni finner veckomenyerna så pass varierande så att ni inte äter samma sak hela tiden. Veckan som var har varit full med roliga händelser, speciellt Mitt Kök mässan som var igår. Den var riktigt riktigt trevlig. Många nya utställare som var riktigt intressant samt gamla som man också gillar. På bloggens Instagram så finns några höjdpunkter från gårdagen besök, så kika in där. Ha nu en fin fin vecka! /Nadja
Måndag: Mexikansk soppa med chorizo (servera gärna med Vallmobröd)
Tisdag: Äggkaka med ost och paprika (vegetariskt)
Onsdag: Kycklingsallad med grön pesto pasta
Torsdag: Färsbiffar med raita
Fredag: Kycklingquesadillas
Lördag: Ostfylld kassler
Söndag: Sesamhoki i mild citronsås
Veckans söta: Arraksbollar
Veckans middagstips nr 44/2015
Jag vet att ni sitter och väntar på nya middagstips och här kommer det. Förlåt att det är lite sent men jag har varit upptagen med att baka. Och jag har inte bakat vad som helst utan julbakat! Sonen muttrade något om att det var för tidigt och visst är det, men för att jag ska hinna baka och för att ni ska hinna få recepten innan första advent så gäller det för mig att börja i tid. Det doftar ljuvligt av saffran och pepparkakskryddor här hemma, mer säger jag inte utan ni får ge er till tåls. Imorgon presenteras vinnaren av bakkitet från Lantmännen, så kika då in för att se om du vann den. Sköt om er så länge och ha en bra vecka. Nadja
Måndag: Fyllda pastakuddar (vegetariskt om du skippar baconet)
Tisdag: Ugnsbakad fisk i mild sås
Onsdag: Köttfärssås med fjärilspasta
Torsdag: Potatissoppa med purjolök och majs (vegetarisk om du utesluter skinka)
Fredag: Tikka Masala
Lördag: Provencalsk helgskinka
Söndag: Köttfärsfylld paprika
Veckans söta: Chokladkaka
Kalops i Crock-Pot
Min Crock-Pot har fått jobba igen och jag är så nöjd! Denna gång fick den långsamt koka grytbitar av nöt till en mustig kalopsgryta. Lägg i vilka grönsaker du själv vill i denna gryta, själv har jag bara haft i morötter och lök, men måste säga att jag saknade lite röd och god paprika…eller varför inte lite gröna ärter. Längst ner i detta inlägg finns beskrivning på hur du gör Kalopsen i vanlig gryta ifall du inte har en Crock-Pot.
Till 4 portioner behöver du:
500 gram grytbitar av nöt, 1 tsk matolja, 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 1 krm vitpeppar, 2-3 lagerblad, 4-6 korn kryddpeppar, 1 buljongtärning av kött, 4-5 dl vatten, 4 tsk vetemjöl, 1 stor lök, 1 stor morot
Gör så här:
Tillaga i Crock-Pot: Skär eventuellt köttet i lite mindre bitar. Fräs köttet i matolja (kan skippas men jag föredrar stekytan). Klyfta och skiva moroten under tiden och lägg det i lergrytan. Lägg sedan över det brynta köttet. Lägg i kryddorna och smula sönder buljongtärningen. Blanda i vetemjölet och häll över vattnet, alternativt blanda mjöl först i lite av buljongen och sedan tillsätt. Sätt Crock-Poten på Hög värme mellan 4-6 timmer, beroende på tjocka köttbitarna är. Servera gärna med nykokt potatis.
Tillaga i vanlig gryta: Bryn köttet med matfettet i en stor gryta. Strö över mjölet när köttet fått en stekyta. Klyfta löken och skiva moroten. Smula i buljongtärningen och tillsätt de övriga kryddorna. Häll i vattnet. Låt det sjuda tills köttet känns mört och fint, 45-60 minuter beroende på köttbitarnas tjocklek. Späd eventuellt med mera vatten under kokningen. Servera gärna med nykokt potatis.
ViktVäktarna:
- WW Points: 6 points per portion, lägg till points för potatis
Veckans middagstips nr: 43/2015
Tiden går så fort och det är dags för nya middagstips igen. Jag vill gärna att ni även kikar in på bloggen imorgon, för då kommer det en liten tävling ut. Tävlingen kommer att pågå endast några dagar så glöm inte bort det. Önskar er alla en superfin höstvecka! Nadja
Måndag: Fisk med mandel- och osttäcke
Tisdag: Svamp- och purjolökspaj (vegetariskt)
Onsdag: Varmkorv med stuvad vitkål
Torsdag: Pasta med god kasslersås
Fredag: Tortillalasagne med kyckling (TexMex)
Lördag: Chilibiffar i pepprig gräddsås
Söndag: Lövbiffsstrimlor med stekt lök i ris
Veckans söta: Nougat och sesampinnar
Baguetter med fullkornsvetesurdeg
Kronjäst har kommit ut med ny färdig surdeg och jag har varit snabb att testa den som heter surdeg fullkornsvete. Det finns även surdeg av rågmjöl men jag har ännu inte hittat den i affärerna. Denna variant skiljer sig lite från den tidigare färdiga surdegen som kom ut från något år sedan. Och ärligt talat så föll den mig inte i smaken. Denna nya surdegen av fullkornsvete tycker jag mycket bättre om. Den gav brödet lagom smak av surdeg och inte nog med det så blev brödet riktigt bra. Om det berodde på surdegen eller av att den fick jäsa kallt låter jag vara osagt. Men jag blev kanonnöjd med mina baguetter, de blev knapriga på ytan och mjuka och fina inuti.
Till 4 baguetter behöver du:
1 påse Kronjäst surdeg fullkornsvete, 25 gram jäst, 5 dl kallt vatten, 13 ½ dl vetemjöl, 2 ½ tsk salt, 1 ½ msk rapsolja
Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna förutom saltet. Knåda till en smidig deg, 10 minuter med maskin eller 15-20 minuter för hand. Häll i saltet mot slutet och låt den sedan jäsa till dubbel storlek (cirka 1 timme). Degen är rätt så lös men tillsätt inte mera mjöl för det.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Forma den försiktigt till en rund boll och dela den på fyra lika stora bitar. Forma varje bit till avlånga baguetter, snurra gärna då detta moment kan bli lite kladdigt (använd dig av mjölet på bakbordet så blir det lättare, men knåda inte in mjölet utan försök att arbeta så lite som möjligt med degen). Lägg baguetterna på plåt, pudra över lite mjöl om så behövs och täck sedan med bakduk eller plast. Låt jäsa ytterligare i cirka 1 timme. Sätt nu ugnen på 250 grader. Ställ in en tom oöm plåt längst ner i ugnen och låt den bli varm.
Snitta eventuellt bröden precis innan du sätter in dem i ugnen. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20 minuter. Sänk värmen om du tycker att brödet får för mycket färg eller lägg på bakplåtspapper. Låt svalna innan du skär i brödet. Baguetterna går bra att frysa.
ViktVäktarna
- WW Points: hela receptet har 98 points. Vid 4 baguetter så får varje baguette 25 points. Dela detta med antalet bitar du skär upp en baguette, typ 10 bitar = 3 points/bit
Veckans middagstips nr 42/2015
Det fina höstvädret håller i sig och passa nu på och njut av den så mycket ni kan. Det kan visserligen bli kallt då vi vissa mornar har haft minusgrader, men det gäller bara att klä sig lite varmare. Ut och lapa sol innan mörkret tar över helt. Önskar er en fin vecka med nya goda middagstips! Kram Nadja
Måndag: Pasta Carbonara leggera
Tisdag: Champinjoncrepes (vegetariskt)
Onsdag: Köttbullspanna med ajvar
Torsdag: Fisk med gremolata och mild citronsås
Fredag: Skink- och lökpizza
Lördag: Biff Stroganoff
Söndag: Gratinerad kyckling med chili och oregano
Veckans söta: Kaka med kanelmaräng och mandelströssel