Fiskgratäng med spenat och pinjenötter
Detta är en fin fiskrätt med både grönsaker, knapriga pinjenötter och ostsås. Rätten är inspirerad från mattidningen Matmagasinet men som vanligt lite omgjord efter mitt tycke och smak. Man kan känna av vitvinssmaken i såsen och gillar man inte det så kan man säkert byta ut det mot vatten eller liknande. I originalreceptet skall man använda sig av parmesanost, jag har dock använd mig av vanligt 17 % ost som jag hade hemma och det blev också gott.
Till 4 portioner behöver du:
Fisk: 600 g vit fisk i bitar (torskrygg, skrei eller liknande), 150 g färska champinjoner, 1/2 gul lök, 1 morot, 1 tsk olja till stekning, 2 vitlöksklyftor, 100-200 g färsk bladspenat, 1/2 dl pinjenötter (30 gram),
Sås: 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 1/2 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 1/2 dl vitt matlagningsvin, 100 gram riven ost (17 %)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken med salt och peppar. Gör sedan såsen: koka ihop matlagningsgrädde, vatten, buljong och vin i en kastrull utan lock i cirka 10 minuter.
Medan såsen kokar, skiva svampen, löken och moroten. Fräs det lätt i lite olja utan att det får färg. Skiva även vitlöken och lägg ner det i stekpannan tillsammans med spenaten. Låt fräsa tills spenaten börjar mjukna. Krydda med salt och peppar och lägg över det i en ugnsform. Lägg fisken ovanpå.
Blanda ner den rivna osten i såsen, rör om och häll den försiktigt över fisken. Strö pinjenötterna över. Gratinera i cirka 15-20 minuter mitt i ugnen. Fisken ska vara vit och fin när den är klar. Servera fisken med citronskivor och nykokt potatis.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): potatis är nollpointsmat i detta program
- Med 4 % matlagningsgrädde: 6 points per portion
- Med 10 % laktosfri matlagningsgrädde: 9 points per portion
- Med 13 % matlagningsgrädde: 10 points per portion
- Med 15% matlagningsgrädde: 10 points per portion
- WW Points: 6 points med 4 % grädde och 8 points per portion med 10 % laktosfri grädde. Lägg till points för potatis eller liknande.
- WW Points (kostprogrammet från 2025): potatis är nollpointsmat i detta program
Veckans middagstips nr 7/2015
Igår var det en sådan där dag då jag fick en stor lust att storstäda. Det händer typ aldrig så jag skyller på solen som skiner där ute. Så nu har jag det riktigt fint här hemma och jag njuter av det. Jag gillar inte att städa, inte det minsta, men när jag har gjort det så blir jag faktiskt riktigt nöjd…ett tag i alla fall. Här kommer nya middagstips till er och denna gång så det mycket gott som är med. Testa gärna något recept och var med i tävlingen som pågår just nu. Kokboken som man kan vinna är bra med många fina recept. Om du redan har den så kanske du kan vinna den till någon annan, så var med! Ha en bra vecka med mycket solsken! Nadja
Måndag: Omelett med mozzarella, rökt skinka och paprika
Tisdag: Timjankyckling med het tomatpasta
Onsdag: Potatissoppa med purjolök och majs (vegetarisk)
Torsdag: Sesamhoki i mild citronsås (fisk)
Fredag: Skink- och lökpizza
Lördag: Svampgratinerade färsbiffar
Söndag: Filé i dragon- och senapssås
Veckans söta: Äppelkaka med ananaskross
Smoothie med tropiska smaker
Smoothies är riktigt bra, de är både mättande och nyttiga. Och till sommaren så är det som en glassdrink som svalkar så härligt i värmen. Jag har fått en ny blender, Oster Versa, och blev supersugen på att göra en smoothie. Frusna fruktbitar speciellt just till smoothies införskaffades och mixades ihop till en slät och god smoothie, hur enkelt som helst. Jag tog Coops frusna frukter med ananas, mango och papaya till detta recept och det blev supergott! Recept ger 3 höga glas eller 4 normalstora. ViktVäktarna räknas frukt vid användning till smoothies och juice på grund av större mängd.
Du behöver detta till 2-4 portioner:
4 dl Mild Lättyoghurt Vanilj 0,5 % , 300 gram ananas-mango-papaya frusna frukter, 1 msk kokosflingor
Gör så här:
Lägg allt i en blender/mixer och mosa till en slät kräm. Njut!
ViktVäktarna
- WW Points: totalt har detta recept 17 points, vid 4 portioner blir det 4 points.
Veckomeny 6/2015
Och så var det söndag igen och det innebär nya middagstips inför kommande vecka. Är du sugen på att sätta tänderna i en god hamburgare? Ja då ska du göra Crunchy Salsa Burger och njuta så mycket du bara kan av den. Den är goood!
Nästa vecka så vill jag att ni håller ögonen öppna och kikar in på bloggen lite oftare. För det är dags för en liten tävling och vinsten är en kokbok från Viktväktarna. Visst vill du vara med? Ha nu en bra vecka! / Nadja
Alla recepten i veckomenyn är smartpointsberäknade.
Måndag: Pastapytt med lantkorv och goa grönsaker
Tisdag: Fransk tomatfisk
Onsdag: Ragu med rigatoni
Torsdag: Filodegspaj med purjolök och ris (vegetariskt)
Fredag: Crunchy Salsa Burger
Lördag: Tortillalasagne med kyckling
Söndag: Potatislåda med kassler
Veckans söta: Ginospecial
Mazarinpaj med hallonglasyr
Det var ett tag sedan jag bloggade med ett söt och gott recept, så här kommer det, lagom till Alla Hjärtans dag. Denna Mazarinpaj gjorde jag faktiskt i julas och det var riktigt, riktigt god vill jag minnas. Ett bara måste för er som gillar smaken av mandel och mazariner. Men gör det lätt för dig och gör en stor Mazarin istället för flera små, snabbare och lättare och lika god för det. För oss viktväktare så är detta kanske inte det ”points fattigaste” att välja, men samtidigt så tänker jag så här: Om man nu ändå ska få njuta av något sött så ska man ta det man vill ha, det är ju det veckobonuset är till för och här får du det uträknat så att du vet hur mycket det är exakt. Då har du kontroll över läget och kan njuta av det med gott samvete. Glöm inte att ta ut smöret i god tid så att den hinner bli mjuk.
Till en paj behöver du:
Pajdeg: 5 dl vetemjöl, 200 gram rumsvarmt smör, 1 1/2 dl strösocker
Fyllning: 200 g mandelmassa, 100 gram rumsvarmt smör, 2 ägg, ev mandel/bittermandelarom för mera smak
Glasyr: 20 stycken hallon, 2 1/2 dl florsocker, ev några droppar vatten
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen fort, helst i maskin, så att den inte blir seg. Ställ degen i kylskåp i cirka 30 minuter för att kallna. Sätt samtidigt ugnen på 175 grader så att den hinner bli varm.
Använd en rund form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Klä botten med bakplåtspapper och tryck sedan ut pajdegen i formen. Degen ska upp på kanterna några centimeter för att omge fyllningen. Riv mandelmassan och vispa den sedan ihop med det mjuka smöret. Lägg sedan till ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Smaksätt eventuellt med mandel/bittermandelarom om du vill ha mera smak. Bred ut smeten i formen och jämna till kanterna så att den är i ungefär samma höjd som fyllningen. Grädda kakan i cirka 40 minuter, täck eventuellt kakan med något de sista minuterna så att den inte bränns vid. Låt kakan kallna helt.
Passera hallonen till glasyren så att du får bort kärnorna. Blanda hallonsaften med florsockret till en glasyr, tillsätt eventuellt några droppar vatten om hallonsaften inte räcker till. Bred glasyren på kakan och ställ den i kylen en stund så att den stelnar. Pudra över med lite florsocker vid servering. Njut av kakan.
ViktVäktarna
- WW Points: hela pajen har 287 points, dela detta med antal bitar du skär upp.
Veckomeny 5/2015
Då var det dags igen för en ny veckomeny. Denna vecka vill jag tipsa er lite extra för Kassler med stuvade morötter, en vardagsrätt som är så enkel och snabblagat och riktigt, riktigt god. Kassler är supermagert och ett bra val men kan bytas ut mot falukorv eller fisk. Ha en riktigt bra vecka! / Nadja
Måndag: Kassler med stuvade morötter och potatis
Tisdag: Äggkaka med ost och paprika (vegetariskt)
Onsdag: Halstrad hoki med frisk basilikasås (fisk)
Torsdag: Mexikansk soppa med chorizo
Fredag: Fläskfilé i gräddig sås med tagliatelle
Lördag: Bacontoppad kycklinggratäng
Söndag: Köttfärsrulader i god tomatsås med grönsaker
Salsamarinerad kyckling med Valnötsris
Kycklingen blir riktigt mör och fin med denna marinad. I marinaden så är det röd lök i och den blir en väldigt god ersättare för sås, så släng den inte. Om ni har nötallergiker där hemma så kan ni utesluta valnötterna i riset eller byta ut det till något annat.
Till fyra portioner behöver du:
500 gram kycklingfiléer
Marinad: 1 finhackad rödlök, 2 msk olja, 2 msk kinesisk soja, 2 msk salsasås het, 2 msk chilisås, 2 pressade vitlöksklyftor, svartpeppar
Valnötsris: 2 dl okokt ris, 1 dl gröna ärtor, 8 hackade halvor valnötter
Gör så här:
Blanda ihop marinaden och häll över den i en stor plastpåse. Dela eventuellt kycklingfiléerna på hälften och lägg dem sedan i marinaden. Blanda väl och låt det få stå och dra i minst 30 minuter till 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.
Häll över kycklingen tillsammans med marinaden i en ugnsfast form. Stek tills köttet är genomstekt, ca 25 minuter. Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Lägg till de gröna ärtorna på slutet så att de blir varma. När den har kokat färdigt så rör du ner valnötterna som du har hackat i lite mindre bitar. Servera kycklingen tillsammans med riset, rödlöken och en sallad.
ViktVäktarna
- WW Points: 8 points per portion
Veckomeny 4/2015
Då var det dags igen för en ny Veckomeny. Från och med denna vecka så slutar jag med att markera vilka måltider som är propointsberäknade, nu kommer alla att vara det. Jag kommer bara markera om rätten är typ vegetarisk eller liknande. Om ni har några andra önskemål så är det bara att hojta till. Denna vecka vill jag tipsa er lite extra om Bogsteken med franska kryddor och vitlök. Den är jättegod och smakrik, sköter sig själv i ugnen och kräver inte så mycket arbete. Servera med den med vad du själv föredrar: potatis, ris eller bara sallad kanske.
Måndag: Grönsakspaj (vegetarisk)
Tisdag: Fjärilspasta med köttfärssås
Onsdag: Korvstroganoff med tex-mex smak
Torsdag: Krämig tagliatelle med rökt lax och citron
Fredag: Kycklinglasagne
Lördag: Bogstek med franska kryddor och vitlök
Söndag: Köttfärsrulle med ost och skinka
Veckans söta: Chokladkaka att längta efter
Glasnudelsallad med räkor
För ett tag sedan så efterlyste jag lite gästbloggare och här kommer nu den första: Camilla. Hon driver bloggen Millas Hälsoblogg. Camilla delar med sig av ett favoritrecept med räkor. Toppen tycker jag, då recept med räkor saknas här. Glöm inte att gå in och kika på Camillas blogg. Där kan du finna fler recept, läsa lite om hälsa och hennes vardag.
Hej
Jag som gästbloggar i dag hos Nadja heter Camilla och är 44 år. Jag bor i Örebro med make och våra barn som är 23 och 18 år. Jag driver Millas hälsoblogg sedan 5 år tillbaka. Det som gjorde att jag började blogga var av flera orsaker. Jag har länge varit intresserad av hälsa, miljö, natur, mat och träning. Intresset för hälsans helhet ökade när min pappa var svårt sjuk i diabetes och hjärt- och kärlsjukdom (tyvärr finns han nu inte kvar här på jordelivet). När jag sedan blev ambassadör för Risenta (2010-2011) och jag träffade andra ambassadörer och några av dem hade bloggar, så kändes det naturligt att starta Millas hälsoblogg. Nu kunde jag förmedla mina tankar om miljö, god mat och annat som inspirerar mig och förhoppningsvis smittar av sig.
Receptet som jag tänker dela med mig av kommer från Viktväktarna och jag smakade det första gången på Mitt kök mässan 2014. Jag blev inspirerad och har nu försökt att göra något liknade. Jag vill tacka Nadja för att jag fick gästblogga hos henne.
Kram MillaPortioner: 4
Ingredienser:
200 gram glasnudlar, okokta
500 g räkor, skalade
1 morot, hyvlad
10 rädisor, tunt skivade
2 nävar sugar snaps,
färsk mynta,
1/2 burk böngroddar,
1 msk sesamfrön, rostade
Marinad:
1 msk soja
1 msk fisksås
1 msk farinsocker
1 lime
1 tsk sesamolja
1 röd chili, finhackad
1 tsk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
Gör så här:
- Börja med att eventuellt skala räkorna om de inte är redan det.
- Blanda sedan ihop alla ingredienser till marinaden.
- Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
- Koka nudlarna i saltat vatten, 3-4 minuter.
- Sila dem och spola i kallt vatten. Låt vattnet rinna av från nudlarna.
- Lägg nudlarna i en serveringsskål och häll över hälften av marinaden och blanda.
- Lägg i grönsakerna, räkorna och resten av marinaden och blanda.
- Strö över lite färsk mynta och sesamfrön.
Fotografier: givna av Millas Hälsoblogg
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 8 points per portion
- WW Points: 8 points per portion
Veckomeny 3/2015
Just nu så börjar dagarna gå in i varandra för mig. Det har varit en tuff vecka med långa och stressiga arbetsdagar. Inte precis idealiskt när man försöker gå ner i vikt, men jag kämpar på och försöker göra det bästa. Ibland så går det bra och ibland är jag så trött att jag inte orkar bry mig. Men om ytterligare en vecka så är årsbokslutet färdigt, då får jag det lite lugnare och det blir bättre. Hur går det för er? Hoppas det går bra. Jag tackar er alla som lämnat kommentarer och berättat vad ni tycker, uppskattar det enormt. Önskar er en superfin, lugn och skön vecka / Nadja
Måndag: Fisk med vitt vin och gröna ärter (propoints)
Tisdag: Mangocurrycouscous med kyckling och grönsaker (propoints)
Onsdag: Italiensk ungstekt korv (propoints)
Torsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini (propoints)(vegetariskt)
Fredag: Baconbiffar (propoints)
Lördag: Pasta med lövbiff (propoints)
Söndag: Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis (propoints)
Veckans söta: Italienska mandelskorpor (propoints)