Middagsmeny 30/2016
Tröttnat på grillat? Jag fick frågan om man någonsin kunde göra det och mitt svar är ja, det kan man. Oavsett hur mycket man varierar smaksättningen, marinaderna eller liknande, så tröttnar i alla fall vi i vår familj på det. Men jag vet folk som är precis tvärtom och säger att man inte kan göra det och grillar gärna året om. Hur det än är hemma hos er så kommer i alla fall här en middagsmeny med lite blandat, både grillat och icke grillat. Välj själv vad som passar just hemma hos er. Ha det gott! Nadja
Måndag: Goda klassiska hamburgare (kan grillas)
Tisdag: Chicken á la King
Onsdag: Fish Tacos
Torsdag: Kassler med stuvade morötter
Fredag: Salsamarinerade kotletter (grillat)
Lördag: Skinkinlindad kyckling med färskost
Söndag: Helstekt Fläskfilé (kan grillas)
Chokladkolapaj med jordgubbar
Denna paj har jag ju glömt blogga om! Den gjorde jag redan i maj när brorsan var på besök med sin familj. Den smakar mycket choklad och vill man ha en mildare smak av choklad så ska man ta mjölkchoklad. Eventuellt kan man även byta ut Maryland Cookies mot en småkaka som inte har choklad i sig, till exempel vanlig mördegskaka. Kan tänka mig att det faktiskt blir mycket godare och pajen får lite renare smaker. Ingen ugn behövs till denna kaka. Och vad säger ni…Visst är den snygg?! Det är upp till var och en om man vill spendera dessa dyra points på en liten bit. Men jag lovar att pajen är en fröjd för ögat och att gästerna uppskattar den.
Till en paj, cirka 12 bitar, behövs det:
Botten: 75 gram smör, 200 gram Maryland Cookies (eller liknande)
Fyllning: 1 burk (ca 400 g) karamelliserad mjölk
Tryffel: 1 1/2 dl vispgrädde, 250 gram mörk choklad
Garnering: cirka 8 dl färska jordgubbar, 1/2 dl hackad pistasch
Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Mixa kakorna till smulor i en matberedare och tillsätt smöret. Kör samman till en smulig massa. Tryck ut smulorna i en avlång bakform, ca 12×35 cm. Det är bra om formen har en löstagbar kant.
Häll i den karamelliserade mjölken och bred ut jämt i formen. Ställ den kylskåpskallt en kort stund medan du gör tryffeln.
Ge grädden ett snabbt uppkok och ta därefter kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i den heta grädden. Rör om lite då och då tills chokladen smält och tryffeln är blank och slät. Bred ut chokladtryffeln jämt ovanpå kolasmeten. Dela jordgubbarna och lägg ut dem jämt ovanpå tryffelsmeten. Strö över den hackade pistaschen. Ställ pajen åter i kylskåp tills tryffeln stelnat. Lossa pajen från formen innan den serveras. Gott att servera till är en klick grädde.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt får denna kaka 261 points med Milda Visp 20 %. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex: 12 bitar = 22 points / bit.
Middagsmeny 29/2016
Då var det dags för en ny meny med nästa veckas middagar. Alla recepten är smartpointsberäknade för oss som följer Viktväktarnas program, men passar även er andra som vill äta god mat som innehåller mindre kalorier. Trevlig vecka! Nadja
Måndag: Kebabkryddade lövbiffstrimlor med stekt lök i ris
Tisdag: Couscousmix med chorizo
Onsdag: Pasta med tomatsås och fräscha grönsaker (vegetariskt)
Torsdag: Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis
Fredag: Tortillalasagne med kyckling
Lördag: Thai Beef Ginger & Lemongrass wok
Söndag: Svampgratinerade färsbiffar
Seg hallonkaka
När min käraste make fyllde år så ville han inte ha någon tårta. Jag valde att göra denna riktigt goda hallonkaka. Den är seg och knäckig på samma gång. Dessutom är den väldigt enkel att göra med få ingredienser som man oftast har hemma. Här har jag gjort den en brödform men det går lika bra i en vanlig rund form. Hallonen kan säkerligen bytas ut till andra bär så som blåbär eller jordgubbar. Inget bakpulver behövs till kakan.
Till en kaka, 10 bitar:
Kaksmet: 1 ägg, 1 ½ dl strösocker, 1 ½ dl vetemjöl, 50 gram smält smör
Garnering: 2-3 dl hallon (frysta eller färska), 1 msk råsocker (eller vanligt strösocker)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175-180 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör. Rör om försiktigt till en smet. Häll smeten i en bakpappersklädd limpform, 1 ½ liter. Lägg hallonen på smeten och strö över socker.
Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Känn med en sticka att smeten har stelnat i mitten av kakan. Om du använder frysta bär så kan kakan ha lite längre gräddningstid. Låt kakan svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera gärna vaniljvisp (8 %) till kakan.
ViktVäktarna
- WW Points: Hela kakan har 76 points. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex: 10 bitar = 8 points per bit. Lägg till points för vaniljvisp eller liknande.
Recept från Tidningen Hembakat
Middagsmeny 28/2016
Middagstips till er som vill ha lite inspiration eller testa ett nytt och gott recept. Trevlig vecka! Nadja
Måndag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta
Tisdag: Mexikansk grönsakspizza med tacotopping
Onsdag: Currypilaff med kyckling
Torsdag: Glasnudelsallad med räkor
Fredag: Köttfärsjärpar med timjan och grönsaker i tomatsås
Lördag: Mager Quiche Lorraine
Söndag: Ugnsbakad lax med philadelphia
Laxbit med vitlökssparris
Här får ni ytterligare en enkel men god maträtt som man tillagar riktigt snabbt: Laxbit med vitlökssparris och kall yoghurtsås. Yoghurtsåsen kan du krydda hur du själv vill och variera i det oändliga. Laxbiten kan man passa på och grilla ifall vädret tillåter. Och om du inte gillar lax så väljer du bara en annan fisksort, tex torsk.
Till 4 portioner behöver man:
4 laxbitar (tina om de är frysta), 1-2 knippar grön sparris, 1 tsk rapsolja, 1-2 vitlöksklyftor, salt, citronpeppar
Yoghurtsås: 2 dl yoghurt 0%, 1 salladslök, salt, peppar, paprikapulver
Gör så här:
Stek/Grilla fisken, salta och peppra med citronpeppar. Skär sparrisen i bitar och fräs den i en separat panna. Pressa i vitlök, salta och peppra.
Blanda matlagningsyoghurt med en hackad salladslök. Smaksätt med paprikapulver, salt och svartpeppar. Lägg eventuellt i lite citronsaft om så önskas eller någon annan krydda. Servera laxbiten tillsammans med vitlökssparrisen, yoghurtsåsen och lite citron. Gott att servera till är färskpotatis/potatis.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025) : 0 points per portion – även med kokt potatis som är nollpoints i detta program
- WW Points: 0 points per portion enligt receptet ovan.
Middagsmeny 27/2016
Då var det dags för en ny middagsmeny. Hur många av er har semester just nu? Då har man inga fasta rutiner och maten intas liksom efter var man befinner sig och har lust med. Men jag har inte semester utan planerar våra middagar fortfarande och delar gärna med mig av den till er, så här kommer den. Ha en bra vecka!/Nadja
Måndag: Currykyckling med kokosmjölk
Tisdag: Svampfylld squash (vegetariskt)
Onsdag: Lövbiff i vitlökssås
Torsdag: Kabanoss- och äggpanneröra
Fredag: Varm smörgåstårta
Lördag: Fisk- och paprikagratäng med ajvar
Söndag: Smoky BBQ Chicken Tortilla
Middagmeny 26/2016
Jag hoppas att ni inte har märkt av min frånvaro allt för mycket. Jag har varit bortrest i två veckor och haft lite semester. Jag har verkligen njutit av min lediga tid, läst en hel del böcker och fått mycket sol och värme. I denna veckas middagsmeny så är det mycket gott och jag vet inte riktigt vad jag ska rekommendera extra. Ni får ta och bestämma själva helt enkelt. Ha en toppenfin vecka. Nadja
Måndag: Sesamhoki i mild citronsås
Tisdag: Zucchiniplättar med sås av fetaost och grillad paprika (vegetariskt)
Onsdag: Pasta med räkor och chili
Torsdag: Örtgratinerad falukorv
Fredag: Grillad kassler med potatispytt och aromsmör
Lördag: Vietnamesisk nudelsallad
Söndag: Kycklinggryta med bacon
Sommarens jordgubbstårta
Som jag kanske skrev i något tidigare inlägg så har min käre make fyllt år. Då han älskar allt med bär och frukt i, passade jag på att göra denna goa jordgubbstårta.Tårtan är snabb att göra och med färska jordgubbar så blir det lite extra sommarlyxigt! Må så gott!
Detta behöver du till cirka 8-10 bitar:
Botten: 3 ägg, 2 dl socker, 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1/2 dl mellanmjölk
Fyllning: ca 1 1/2 msk marsanpulver kok, knappt 2 dl mellanmjölk, 2 msk socker, 4 dl vispgrädde, 1 liter jordgubbar, 10 st maränger
Gör så här:
Börja med att göra botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner i äggsmeten under omrörning. Tillsätt mjölken och blanda till en jämn smet. Häll smeten på en bakpappersklädd långpanna och bred ut det jämnt. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i cirka 5 minuter. Stjälp upp botten på sockrat papper. Dra av papperet som kakan gräddats på, pensla papperet med lite vatten om den inte vill lossna lätt. Lägg över en fuktig handduk och låt svalna.
Koka fyllningen medan kakan svalnar: Koka samman marsankrämen enligt förpackningens anvisningar och låt den kallna. Vispa grädden och blanda samman med vaniljkrämen. Smula sönder lite maränger efter smak, marängerna kan förstås uteslutas. Har du tid så gör gärna egna maränger för de smakar så mycket bättre än de färdigköpta. Dela bottnen i 3 delar. Varva botten vaniljgrädde och skivade jordgubbar. Spara en del jordgubbar och maränger så att du kan garnera tårtan efter tycke och smak. Ha tårtan i kyl tills den ska serveras. Njut!
ViktVäktarna
- WW Points: hela tårtan har 144 points med 20 % grädde. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex: 10 bitar = 14 points / bit.
Gott med jordgubbar
Till midsommar så är det jordgubbar som gäller och här kommer några av mina favoriter:
Bild 1 : Jordgubbstårta med drottningmousse
Bild 2: Jordgubbstrifle med mandel och kokos
Bild 3: Jordgubbssemifreddo
Bild 4: Frusen Jordgubbscheesecake
Bild 5: Jordgubbstårta med vit chokladgrädde
Bild 6: Rulltårta med jordgubbar och lemon curd