Rågkransar
Hembakat bröd är gott och här kommer ett nyttigt rågbröd. Den är superenkel att baka och behöver bara en jäsning. Det lönar sig att baka själv och det är dessutom godare jämfört med köpebrödet. Inget slår doften av ett nybakat bröd…okej kanske doften av kanelbullar då .
Det här behövs för 12 kransar:
50 g jäst, 50 g smör, 2 dl vatten, 3 dl mellanmjölk, 1 1/2 tsk salt, 9 dl rågmjöl (ca 450 g ), 6 1/2 dl vetemjöl (ca 400 g)
Gör så här:
Smula sönder jästen i en skål. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten, mjölk och salt. Låt detta bli fingervarmt, det vill säga 37 grader. Häll spadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt mjölet och arbeta ihop allt till en smidig deg.
Tag upp degen på bakbordet. Dela den i 12 delar. Rulla dem avlånga och forma dem till kransar. Lägg dem på smorda plåtar. Nagga kransarna med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter.
Grädda i ugn vid 225 grader, cirka 12-15 minuter. Låt brödet kallna. Brödet är hur god som helst med lite smör och en ostskiva på! Ett tips är att baka 2 satser på en gång och frysa in.
ViktVäktarna
- mittWW Smartpoints BLÅ: hela satsen har 115 smartpoints. Vid 12 stycken kransar så blir det 10 smartpoints per krans.
- mittWW Smartpoints GRÖN: Totalt så har receptet 115 smartpoints, vid 12 stycken kransar så blir det 10 sp per krans.
9 kommentarer
Loulas Kök
Nybakat är så gott. Tycker det är svårt att baka med rågmjöl eftersom brödet gärna blir degigt. Men detta recept verkar värt att prova!
charlotta
vad fina de ser ut!
Karin/Rosa maränger
Vad fina de ser ut. Gott med hembakt bröd!!
Therese
Nybakat bröd är ju det bästa…
Therese - Pyssel och Design
Kan bara hålla med, doften av nybakt bröd är oslagbar. Gör att det känns hemtrevligt!
Passar på att tipsa om att jag har en ny tävling på bloggen nu, kika in om du vill.
Ha en fin kväll 🙂
Matbloggen
Så gott det ser ut! 🙂
Själv bakar jag solrosbröd idag, kika gärna in på min nya matblogg om du ar tid :
min-matblogg.blogspot.com
Barbro, Sofie och Karin
Men vilka söta bröd!
Jag ska baka ”bonnakringlor” ikväll. Ett småländskt recept från svärmor.
Daniella - BakeCake
Åh vilka fina! Dom ser verkligen jätte goda ut! Hoppas du har haft en jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake
maggan
Ser gott ut!
Det tänker jag baka i veckan här..Jag bakar allt matbröd själv och tycker det är kul att surfa runt och hitta nya recept.Fin matblogg du har förresten.
Mvh Maggan