Pasta Carbonara leggera
Detta är en magrare variant av den klassiska rätten Pasta Carbonara. Jag har bytte ut den rökta sidfläsken till mager rökt skinka, har använt 17 % ost istället för parmesan och mellanmjölk istället för lite grädde. Resultatet blev en överraskande god och faktiskt en lite krämig Carbonara. En mycket bra vardagsrätt då den är snabblagad. Smaklig måltid!
Till 4 portioner behöver du:
100 g frysta gröna ärtor
240 g mager rökt skinka
200 g okokt spagetti
2 tsk olja
1 hackad gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 ägg
1/2 dl laktosfri mellanmjölk
80 g riven ost 17 %
salt och peppar
Gör så här:
- Tina ärterna medan du tärnar skinkan och hackar löken.
- Koka spagettin tills den är al dente och låt den rinna av.
- Hetta upp oljan i en vid stekpanna.
- Fräs lök, vitlök, skinka, ärter tills löken är mjuk och skinkan fått lite färg.
- Vispa ihop ägg och mjölk och vänd ner det i den nykokta varma spagettin.
- Blanda ordentligt så att det fördelas överallt.
- Vänd även ner osten och smaka av med salt och peppar. Spara gärna lite av osten för att strö det över på varje tallrik.
- Blanda nu även i skinkfräset och fördela sedan pastan i fyra djupa tallrikar. Strö ev. över lite ost.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 9 points per portion.
- WW Points: 9 points per portion.
Middagsmeny vecka 29/2021
Det varma vädret kommer att fortsätta även under nästa vecka. Jag finner det svårt att laga mat i denna värme och lagar typ endast på kvällen när det börjar bli lite svalare, gärna lite extra så att jag har det även till lunch nästa dag. Annars blir det bara en snabb äggröra och sedan kall vattenmelon som efterrätt. Hur gör ni ? Lagar ni mat eller äter sallad?
Måndag: Phad Thai med kyckling (9sp BLÅ/GRÖN)
Tisdag: Champinjoncrepes (9sp BLÅ/13sp GRÖN)
Onsdag: Stekt lax med citronpeppar och kall sås (0 sp BLÅ/LILA, 8 sp GRÖN)
Torsdag: Risröra med kassler och teriyaki (6sp BLÅ/8sp GRÖN)
Fredag: Bakad potatis med kycklingcurryröra (5sp BLÅ/7sp GRÖN)
Lördag: Baconbiffar (från 8sp BLÅ/GRÖN)
Söndag: Ostlängd med skinka och lök (15sp BLÅ/LILA/GRÖN)
Middagsmeny vecka 28/2021
Ytterligare en vecka har gått och det är dags för en ny middagsmeny. Denna vecka så tipsar jag er lite extra om fredagens Crunchy Salsa Burger, en riktigt god burgare som man kan tillaga på grillen om så önskas. Om du vill få ner pointsen så kan du utesluta brödet helt eller ta bort locket. Ha en riktigt fin vecka! Nadja
PS! Du hittar även Nadjaskitchen på Instagram: @Nadjaskitchen.se
Måndag: Spett med hoisinkyckling och salladslök ( 3sp per spett LILA/BLÅ/GRÖN)
Tisdag: Kabanoss och äggpanneröra (6sp BLÅ/10sp GRÖN)
Onsdag: Krämig citron- och vitlökspasta (11 sp BLÅ/GRÖN)
Torsdag: Kalkon- och ostsallad med Rhode Island dressing (4sp BLÅ/9sp GRÖN)
Fredag: Crunchy Salsa Burger (14 sp BLÅ/GRÖN)
Lördag: Fransk tomatfisk (4sp BLÅ/LILA, 5sp GRÖN)
Söndag: Hackad biff med paprika (5sp BLÅ/LILA/GRÖN)
Middagsmeny 27/2021
Det här planerar vi att ha till middag nästa vecka. Vad ska ni ha?
Måndag: Ost- och tomatpaj (9sp BLÅ/10sp GRÖN)
Tisdag: Couscousröra med kycklingkorv (8sp BLÅ/GRÖN)
Onsdag: Ugnsomelett med grönsaker och skinka (7sp BLÅ/10sp GRÖN)
Torsdag: Senapsbiff med stekta grönsaker (9sp BLÅ/10sp GRÖN)
Fredag: Kycklingtortilla a la Philadephia (6sp BLÅ/7sp GRÖN)
Lördag: Halstrad fisk med basilikasås (från 5sp BLÅ/6sp GRÖN)
Söndag: Grillad BBQ filè (från 3sp BLÅ/5sp GRÖN)
Middagsmeny vecka 26/2021
Hur många av er har påbörjat sin semester? Jag hoppas att ni har det riktigt skönt och njuter av varje ledig stund. Jag tar som vanligt ut min semestern senare och har flera veckor kvar att jobba. Jag lovar inget, men troligtvis så kommer vår middagsmeny komma ut som vanligt varje söndag hela sommaren. Jag vet av egen erfarenhet att man kanske inte följer planerad meny till 100 % under sommaren. Den kan kanske ge er lite inspiration när man får idétorka och vet inte vad man ska ha till lunch eller middag. Gillar ni att grilla? Förutom söndagens Kycklingsouvlaki så kan du även grilla laxbiten, kasslern och pepparkotletten.
Måndag: Rostad rödbetssallad med falafel och vit ost (7sp GRÖN/BLÅ/LILA)
Tisdag: Laxbit med vitlökssparris (6sp GRÖN, 0sp BLÅ)
Onsdag: Lövbiff Teriyaki med syrlig Pak Choi sallad (10 sp BLÅ/GRÖN inkl ris)
Torsdag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta (7 sp GRÖN/BLÅ)
Fredag: Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole (7 sp BLÅ/12sp GRÖN)
Lördag: Pepparkotlett med ugnsstekt vitlökspotatis (5 sp BLÅ/6sp GRÖN)
Söndag: Kycklingsouvlaki med grillad paprikasallad (10sp BLÅ/12sp GRÖN)
Middagsmeny vecka 25/2021
Söndag igen och det betyder en ny middagsmeny här på Nadjaskitchen. Nästa vecka är det midsommar och som ni ser så har jag inte anpassat meny för det utan kör på som vanligt. Det kommer dock ett separat inlägg med förslag på vad man kan ha till midsommar i början av nästa vecka. Hoppas ni får en superfin vecka! Nadja
Måndag: Gröna fisken (från 1 sp BLÅ / 2 sp GRÖN)
Tisdag: Kycklingsallad med grön pesto pasta (från 4 sp BLÅ/GRÖN)
Onsdag: Indisk kikärtsgryta med halloumi (från 9 sp BLÅ/10 sp GRÖN)
Torsdag: Grön potatissallad med rostbiff (9 sp BLÅ/GRÖN)
Fredag: Grillad oregano- och vitlöksmarinerad fläskkarré (från 6 sp BLÅ/GRÖN)
Lördag: Varm nachotallrik (från 10 sp BLÅ/GRÖN)
Söndag: Chicken a la King (från 6 sp BLÅ/8 sp GRÖN)
Kasslersallad med vitlökssparris
Värmen fortsätter och här kommer ett recept som är både mättande och har mycket smak. Denna sallad passar både till lunch, matlåda dagen efter men även när man vill ha en lättare middag. Välj de grönsaker du gillar mest till salladen.
Till 4 portioner behöver man:
500 gram kassler, 4 ägg, 1 knippe grön sparris, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk smör, isbergssallad, gurka, paprika, tomater, purjolök/salladslök, 1 dl majs m.m.
Gör så här:
Börja med att lägga äggen på kokning. Värm sedan en stekpanna med 1 tsk smör. Skär av ändarna på sparrisen och fräs den i smöret. Lägg till mot slutet 1 pressad vitlök och salta lite. Skiva och tärna kasslern. Tag ur sparrisen och fördela den på 4 tallrikar. Stek kasslern i samma stekpanna tills den får lite stekyta. Skölj och skär grönsakerna under tiden och fördela det på tallrikarna. När kasslern är klar så fördelar du den över salladen. Klart! Nu är det bara att njuta.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 3 points per portion
- WW Points: 4 points per portion
Middagsmeny vecka 24/2021
Okej, då var det dags för vår middagsmeny igen. Jag vill tipsa er om måndagens ”Grillad kassler med potatispytt och aromsmör”. Det är så gott att grilla kassler, så jag tänkte göra det men kommer säkert byta ut potatispytten och aromsmöret mot något annat. Det blir nog att grilla majskolvar och grönsaker istället, sjukt gott det med! Må så gott! Nadja
Måndag: Grillad kassler med potatispytt och aromsmör (från 7 sp BLÅ/GRÖN)
Tisdag: Spättarullade på savoykålsbädd (från 11sp BLÅ/12sp GRÖN)
Onsdag: Omelett med mozzarella, rökt skinka och paprika (4sp LILA+BLÅ/8sp GRÖN)
Torsdag: Sallad med rosmarinkyckling och röd pestopasta (4sp BLÅ/6sp GRÖN)
Fredag: Böngryta med tacosmak (5 sp BLÅ/9sp GRÖN)
Lördag: Kalkonpizza (från 8sp BLÅ/9sp GRÖN)
Söndag: Filéspett med grönsaker (från 6sp+ BLÅ/GRÖN)
Middagsmeny vecka 23/2021
Då var juni månad här. En riktig sommarmånad men det känns inte så. Jag har jobbat hemifrån i över ett år nu och jag kan lugnt säga att tidsbegreppet är inte detsamma som förr. Inget är som förr och den dagen då man börjar åka till kontoret igen, då kommer det kännas jättekonstigt. Något som var väldigt vanligt och rutinmässigt har blivit konstigt. Ja, vi får se hur det blir framöver, bara denna elaka virus försvinner från vår planet så löser sig det andra enkelt. Här vår middagsmeny för nästa vecka. Mitt tips är att grilla Ajvarburgare som bjuds under söndagen. Då blir de extra goda!
Måndag: Chili sin carne (1sp + LILA/BLÅ, 8sp+ GRÖN)
Tisdag: Varmkorv med stuvad vitkål (7sp+ BLÅ/GRÖN)
Onsdag: Timjankyckling med het tomatpasta (1sp LILA, 6sp BLÅ, 8sp GRÖN)
Torsdag: Glasnudelsallad med räkor (7 sp BLÅ, 8 sp GRÖN)
Fredag: Lövbiffswok Teriyaki Ginger & Sesame (6sp+ BLÅ/GRÖN)
Lördag: Bacontoppad kycklinggratäng (7sp+ BLÅ/ 8sp+ GRÖN)
Söndag: Ajvarburgare (7sp BLÅ/GRÖN)
Middagsmeny vecka 22/2021
Jag vet inte hur det är hos er men hos mig så är det lite svårt med planeringen av mat just nu. Jag vill äta sommarmat men vädret är kallt och kroppen vill ha varm mat och det gärna soppor. Jag vet! Jättetråkigt men så är det. Jag har hört att det här kalla och regniga vädret kommer att hålla i sig ett tag till tyvärr – i alla fall där jag bor. Jag har i alla fall gjort i ordning en meny och så får vi se hur mycket vi håller oss till den. Ha det så gott! Nadja
Måndag: Kycklinggryta med kabanoss (7sp BLÅ/ 11sp GRÖN)
Tisdag: Kebabkryddade lövbiffsstrimlor med stekt lök (9sp BLÅ/GRÖN)
Onsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini (8sp BLÅ/10sp GRÖN)
Torsdag: Fisk med ugnsbakade tomater
Fredag: Skinkpaj med keso (7sp LILA/BLÅ, 8sp GRÖN)
Lördag: Köttfärsjärpar med timjan och grönsaker i tomatsås (8sp+ BLÅ/9sp+ GRÖN)
Söndag: Jamie Olivers vitlökspanerade kyckling (10sp+ BLÅ/12sp+ GRÖN)