• 11 och mer points,  Mjuka kakor,  WW Points

    Mjuk Rabarberkaka

    Passa på och baka denna ljuvligt goda sockerkaka med syrliga rabarber nu när det är säsong för dem. Skala stjälkarna om de är lite grövre. Om du bröar formen med kokos så får kakan en extra touch och blir supergod. Jag har använt mig av vanligt socker men tror det går bra att använda Stevia istället om man så vill. Annars tycker jag det är absolut värt det att byta ut smöret/margarinet till BreGott mellan för att få ner pointsen. Uträkning till oss ViktVäktare finns längre ner i detta inlägg.

    Mjuk Rabarberkaka

    Till en kaka med 8-10 bitar behöver du:

    250 g rabarber (skurna i mindre bitar)

    2 msk strösocker

    150 g mjukt smör

    1 1/2 dl strösocker

    3 ägg

    3 dl vetemjöl

    1 1/2 tsk bakpulver

    florsocker till garnering (1 msk)

    ev kokos till att bröa formen med

    Gör så här:

    1. Lägg rabarberbitarna i en vid kastrull, strö över 2 msk strösocker. Smält ner på svag värme, men inte längre än att rabarbern håller ihop.
    2. Rör smör och socker poröst.
    3. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
    4. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke för att sedan sikta ner det i äggsmeten. Blanda om försiktigt.
    5. Vänd ner rabarberbitarna i smeten och häll det sedan i en smord och bröad form (24 cm i diametern).
    6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 35-40 minuter. Känn med en sticka om kakan är torr efter 35 minuter.
    7. Låt kakan svalna innan du pudrar över med lite florsocker.

    Mjuk Rabarberkaka

    ViktVäktarna

    • WW Points: hela kakan har 135 points enligt receptet ovan och en bit blir 11 points vid 12 bitar.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 22/2021

    Jag vet inte hur det är hos er men hos mig så är det lite svårt med planeringen av mat just nu. Jag vill äta sommarmat men vädret är kallt och kroppen vill ha varm mat och det gärna soppor. Jag vet! Jättetråkigt men så är det. Jag har hört att det här kalla och regniga vädret kommer att hålla i sig ett tag till tyvärr – i alla fall där jag bor. Jag har i alla fall gjort i ordning en meny och så får vi se hur mycket vi håller oss till den. Ha det så gott! Nadja

    Måndag: Kycklinggryta med kabanoss (7sp BLÅ/ 11sp GRÖN)

    Tisdag: Kebabkryddade lövbiffsstrimlor med stekt lök (9sp BLÅ/GRÖN)

    Onsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini (8sp BLÅ/10sp GRÖN)

    Torsdag: Fisk med ugnsbakade tomater

    Fredag: Skinkpaj med keso (7sp LILA/BLÅ, 8sp GRÖN)

    Lördag: Köttfärsjärpar med timjan och grönsaker i tomatsås (8sp+ BLÅ/9sp+ GRÖN)

    Söndag: Jamie Olivers vitlökspanerade kyckling (10sp+ BLÅ/12sp+ GRÖN)

     
  • 11 och mer points,  Köttfärs,  Pizza och Piroger,  WW Points

    Varm smörgåstårta

    Denna varma smörgåstårta blir nog garanterat en succé, både av barnen och av vuxna. Den kanske inte är det magraste för oss som räknar smartpoints (brödet gör så att det blir dyrt) men denna kan man lätt göra när man är sugen på pizza eller paj. Du kan förbereda köttfärsen i förväg om du vill spara på tid. Sedan behöver man bara lägga ihop och gratinera i ugnen. Nästa gång provar jag att byta ut basilikan mot tacokrydda, tror det skulle bli ännu godare. Glöm inte att servera en riklig sallad till.

    varm smörgåstårta-vvsmartmat-vvtillsammans-smartpoints-fredagsmys-weight watcher-viktväktarna-

    Till en smörgåstårta, 4-6 portioner, behöver man:

    600 gram köttfärs 10%, 1-2 hackade gula lökar, 500 gram finkrossade tomater, 2 dl créme fraiche 15%, 2 msk tomatpuré, 2 krm svartpeppar, 1 tsk salt, 1-1½ tsk torkad basilika, 1 pressad vitlök, 1 paket hönökaka (4 halvor), 2 skivade tomater, 2 dl riven ost 17%

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 225 grader. Bryn färsen tillsammans med löken. Tillsätt krossade tomater, crème fraiche och tomatpuré.

    varm smörgåstårta-vvsmartmat-vvtillsammans-smartpoints-fredagsmys-weight watcher-viktväktarna-

    Krydda med svartpeppar, salt, basilika och vitlök. Låt det puttra ihop i 10 minuter. Hit kan man förbereda om man så vill.

    varm smörgåstårta-vvsmartmat-vvtillsammans-smartpoints-fredagsmys-weight watcher-viktväktarna-

    Varva köttfärssåsen med alla fyra bröden på en bakpappersklädd plåt.

    varm smörgåstårta-vvsmartmat-vvtillsammans-smartpoints-fredagsmys-weight watcher-viktväktarna-

    Lägg skivade tomater och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter. Servera med en grönsallad.

    varm smörgåstårta-vvsmartmat-vvtillsammans-smartpoints-fredagsmys-weight watcher-viktväktarna-

    ViktVäktarna

    • WW Points: Totalt har detta recept 100 points. Dela det med antalet bitar du serverar, tex, 6 bitar = 17 points/bit
     
  • 0-5 Points,  Drycker,  Frukost/Brunch,  ViktVäktarna,  WW Points,  WW Points 2025

    Chiapudding med jordgubbar

    Att Chiafrön är nyttiga har ni säkert hört talas om men på vilket sätt egentligen? De små svartgråa fröna är sprängfullda av bland annat proteiner, mineraler och kalcium. Chiafrön innehåller även mycket omega 3-syror. Två teskedar chiafrön innehåller mer omega 3 än en normal bit lax. Chiafröna är dessutom rika på antioxidanter som kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk. Rätt så fantastiska små frön, eller hur? De smakar inte så mycket och passar därför bra att blanda med det mesta. De absorberar upp till 12 gånger sin egen vätska och blir lite geléaktiga och mjuka om man låter dem stå och dra vätska. Här kommer ett recept på Chiapudding. Låt det stå och dra i kylen i minst två timmar men helst över natten så att det blir tjockt som en pudding.

    Chiapudding med jordgubbar-viktväktarna-smartpoints-vvtillsammans-chiafrön-mandelmjölk

    Till 2 glas chiapudding behöver man:

    2 dl mandeldryck osötad, 100 gram jordgubbar (frysta går bra om du låter dem tina upp lite), 1 1/2  msk Chiafrön

    Gör så här:

    Häll upp mandelmjölken och jordgubbarna i en mixer/blender. Om du använder dig av frusna jordgubbar, se till att de tinar upp lite innan du mixar, annars kan de förstöra din maskin. Mixa ihop tills det blir en slät kräm.

    Chiapudding med jordgubbar-mandelmjölk-viktväktarna-smartpoints-vvtillsammans

    Blanda in chiafröna i krämen och ställ sedan det i kylskåpet i minst två timmar, men helst över natten så att fröna hinner suga upp så mycket vätska de kan. Perfekt till frukost eller som mellanmål!

    Om du vill variera smaken så kan du byta ut mandelmjölken till hasselnötsdryck eller kokosdryck. Du kan även byta ut jordgubbarna till annan frukt eller bär.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 1 points per portion/glas
    • WW Points: 2 points per glas eller 3 points för hela.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 21/2021

    Hallå på er. Jag hoppas att ni alla mår bra. Vår middagsmeny för kommande vecka ser ni här. Berätta mer än gärna om ni har provat något av dessa middagar, både ris och ros är välkommet! Ha nu en fin vecka / Kram Nadja

    Måndag: Sparrispaj med keso

    Tisdag: Currykyckling med kokosmjölk

    Onsdag: Krämig räkpasta med vitlök och soltorkade tomater

    Torsdag: Örtgratinerad falukorv

    Fredag: Tortillalasagne med kyckling

    Lördag: Grillade färsbiffar med Raita 

    Söndag: Fläskfilépytt

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 20/2021

    Återigen är det dags för en middagsmeny och här kommer den. Jag skulle vilja lyfta receptet Svampfyllda quesadillas lite extra för den är verkligen riktigt god. Perfekt även för dig som försöker äta lite mer vegetariskt. Annars är Broccolipajen med tomat också mycket god och för att inte tala om Potatismoussakan, den är en av mina favoriträtter. Önskar nu er alla en fin vecka! Nadja

    Måndag: Fjärilspasta med köttfärssås (11sp BLÅ/GRÖN)

    Tisdag: Ugnsbakad torsk med grön ärtkräm (0sp LILABLÅ, 2sp GRÖN)

    Onsdag: Broccolipaj med tomat (7sp LILA/BLÅ, 8sp GRÖN)

    Torsdag: Kycklingwok med ris (5sp LILA/BLÅ, 7sp GRÖN)

    Fredag: Svampfyllda quesadillas (12sp BLÅ/GRÖN)

    Lördag: Grillade marinerade kotletter (4sp LILA/BLÅ/GRÖN)

    Söndag: Potatismoussaka (från 8 sp BLÅ, 9sp GRÖN)

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 19/2021

    Tack för alla kondoleanser och all förståelse över att det varit tyst på bloggen. Vare sig vi vill det eller inte så fortsätter livet som om inget har hänt. Och ibland så känns det faktiskt ärligt talat bra med lite ”måsten”  för då tänker man på annat än bara på den stora sorg vi känner. Sorgearbetet fortsätter, tomheten och saknaden finns kvar, tankarna att ringa och prata med mamma dyker upp lite då och då…ja, jag tror ni förstår hur det är.

    Under denna tid så har det här med mat har inte varit någon prioritet. Matlusten har varit borta och man har inte velat äta något speciellt mycket. Men kroppen börjar kräva sitt, vill ha näring för att orka med. Det är mestadels därför jag har tagit mig tiden att göra en ny middagsmeny. Sedan får vi se hur mycket vi följer den. Jag har inte tagit hänsyn till Kristi Himmelfärd så att ni vet. Den kommer inte att firas på något sätt utan det kommer bara vara skönt att få vara lite ledig. Ta hand om er och era nära. Kram Nadja


    Måndag: Cayennepanerad kyckling (4sp BLÅ/5sp GRÖN)

    Tisdag: Falafel i tunnbrödrulle (10sp BLÅ/GRÖN)

    Onsdag: Savoykålswok med het nötfärs (7sp+ BLÅ/ 8sp+ GRÖN)

    Torsdag: Fisk med vitt vin och gröna ärter (2sp LILA/2sp+ BLÅ/5sp+ GRÖN)

    Fredag: Capricciosa på Liba bröd (9 sp LILA/BLÅ/GRÖN)

    Lördag: Grillad kyckling med tabbouleh och raita (3 sp BLÅ/ 6sp GRÖN)

    Söndag: Fläskfilé i gräddig sås med tagliatelle (från 9 p BLÅ/GRÖN)

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 16/2021

    Då var det dags för vår middagsmeny inför kommande vecka. Jag ser lite extra fram emot 2 middagar och det är: Potatislådan med kassler och sedan Köttfärslasagnen med keso. Köttfärslasagnen var förresten en av era favoritrecept under 2019, men föll lite i glömska under 2020. Kanske är dags att göra den igen? Vilket som så önskar jag er superfin vecka! Kram Nadja

    Måndag: Fusillipanna med kyckling, zucchini och spenat (8sp BLÅ, 9sp GRÖN)

    Tisdag: Het vegetarisk böngryta (från 1sp LILA, 4sp BLÅ, 9sp GRÖN)

    Onsdag: Potatislåda med kassler (från 5sp LILA, 10sp BLÅ/GRÖN)

    Torsdag: Thaikyckling med grön curry (6sp BLÅ/8sp GRÖN)

    Fredag: Fishtacos (6sp BLÅ, 7 sp GRÖN)

    Lördag: Köttfärslasagne med keso (12sp BLÅ/GRÖN)

    Söndag: Muckalica – serbisk köttgryta (från 6sp BLÅ/GRÖN)

    Följ mig på Instagram för mer inspiration: @nadjaskitchen.se

     
  • 0-5 Points,  Matbröd,  WW Points

    Saftig glutenfri bovetelimpa

    Min man lyssnade på något program och sa att vi bara måste testa Bovete. Det är hälsosamt, proteinrikt, glutenfritt och bovetekornen är rika på järn, zink, magnesium och antioxidanter. Bovete är inget sädesslag utan en ört som tillhör i samma familj som rabarbern. Örten kan användas hel, som kross eller mald till mjöl. Googla gärna ifall du vill veta mer om just Bovete.

    Jag gillar att testa nya saker och när jag kikade på nätet över vad andra hade gjord med Bovete så fann jag detta recept hos 56kilo.se. Sagt och gjort, köpte in det jag behövde och provade att baka det. Brödet blev mycket riktigt saftig och god. Den påminner lite om danskt rågbröd i konsistensen men smakar lite annorlunda tack vare brödkryddan. Degen är mer som kletig smet istället för vanlig bröd deg. Gör gärna detta bröd en helgdag då du kan låta den stå och jäsa i lugn och ro i cirka 2 timmar. Ju längre tid en deg får stå och jäsa, desto mer smak får brödet. Just därför föredrar jag kalljästa bröd. Bli inte heller förskräckt av den långa ingredienslistan, jag hittade allt där mjölprodukterna finns i min butik och varumärket Risenta har så gott som allt.

    Till en limpa behöver man:

    100 gram solroskärnor

    30 gram linfrön

    35 gram melonkärnor

    20 gram nyponskalsmjöl

    1 tsk brödkryddor

    1 tsk havssalt

    50 gram boveteflingor

    60 gram rismjöl

    160 gram bovetemjöl

    25 gram pyslliumfröskal

    10 gram jäst

    6 dl kallt vatten

    50 gram mörk sirap

    Gör så här:

    1. Börja med att blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke eller bunken till din köksmaskin.
    2. Rör ut jästen tillsammans med sirapen idet kalla vattnet.
    3. Vispa ihop allt med en elvisp eller köksmaskin i 5 minuter.
    4. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en brödform med lite matfett, jag tog rapsolja.
    5. Häll över smeten i brödformen och strö över lite extra boveteflingor ovanpå.
    6. Låt det nu få stå och jäsa övertäckt med en bakduk i minst 2 timmar.
    7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 80-85 minuter för att den inte ska bli alldeles för kladdig i mitten.
    8. Känn med en sticka hur brödet är innan du avslutar gräddningen. Om den fortfarande känns kladdig så låter du den få gräddas en stund till.
    9. Låt brödet svalna ordentligt innan den skärs upp.

    ViktVäktarna:

    • WW Points: totalt har en limpa 69 points. Skär man upp det i t.ex 15 skivor så blir det 5 points per skiva.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 15/2021

    Vet ni hur gott det är med kycklingben? Jag bara älskar det och skulle kunna äta det varje dag. De är dessutom så enkla att tillaga. Jag brukar tvätta av dem, krydda med favoritkryddan och sedan låta dem stekas i ugn tills de är färdiga. Kan det bli smidigare än så? Under tiden så kan man göra annat. För att variera mig så brukar jag smaksätta kycklingbenen efter det jag är sugen på; ena gången med grillkrydda, andra gången med salt och rosmarin och tredje gången med New Orleans kryddblandning som serveras som söndagens middag. Sedan är det helt upp till var och en om man vill ha med eller utan skinn, 2 sp per ben utan skinn och 3 sp med skinn (tror det är samma oavsett plan). Jag vet att många av oss ViktVäktare föredrar kycklingfilé för då slipper man räkna (gäller ej GRÖN plan), men jag varierar gärna för kycklingbenen är så mycket godare. Hur gör ni? Kör ni stenhårt på bara kycklingfilé eller tycker ni också om att variera? Må så gott och sköt om er!

    Måndag: Skink- och svamppaj (9sp BLÅ/GRÖN)

    Tisdag: Nasi Goreng (6sp BLÅ/9sp GRÖN)

    Onsdag: Ugnsbakad torsk med senapstäcke (2sp+ BLÅ/3sp+ GRÖN)

    Torsdag: Krämig pasta med sparris och skinka (10sp BLÅ/GRÖN)

    Fredag: Biffröra med smak av taco med bakad potatis (9sp BLÅ/GRÖN)

    Lördag: Köttbullar med gräddsås (och potatis) (från 7 sp + BLÅ/GRÖN)

    Söndag: Drumsticks New Orleans (från 2sp BLÅ/GRÖN)