Tomtemors mjuka pepparkaka
2022/12/02
Här kommer det andra julreceptet för i år, en mjuk pepparkaka. Den är nog en av julens favoriter och kanske till och med ett måste till adventskaffet, eller vad säger ni? Kakan är mycket enkel att baka och med lite lingonsylt och yoghurt i smeten blir den extra god och saftig.
Till 1 kaka behöver man:
175 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl strösocker
1 dl farinsocker
4 st ägg
1 dl lingonsylt (lågkalori)
1 dl mild naturell lättyoghurt (0,5%)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk mald kanel
1 ½ tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör smör, socker och farinsocker mjukt och poröst.
- Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
- Blanda lingonsylten med yoghurten och rör ner det i smeten.
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och alla kryddor.
- Sikta ner det i smeten och rör om ordentligt.
- Häll smeten i en smord och bröad bakform (1 ½-2 liter).
- Grädda kakan i den nedre delen av ugnen mellan 40-50 minuter. Alla ugnar är olika så börja med 35-40 minuter och känn efter med en sticka. Lägg till gräddningstid tills kakan känns normal torr (inget fastnar på stickan/tandpetaren).
- Låt kakan svalna ordentligt stjälp sedan upp det på ett serveringsfat.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 162 points per kaka, dela det med antalet bitar som serveras.
- WW Points: hela kakan har 162 Points. Vid 12 bitar så får varje bit 14 points.

Tomtemors Mjuka Pepparkaka
Kakan är mycket enkel att baka och med lite lingonsylt och yoghurt i smeten blir den extra god och saftig.
Portioner 1 kaka
Ingredienser
- 175 gram mjukt smör
- 1 ½ dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 4 st ägg normalstora
- 1 dl lingonsylt (lågkalori)
- 1 dl naturell lättyoghurt 0,5%
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk kanel malen
- 1 ½ tsk kardemumma malen
- 1 tsk ingefära malen
- ½ tsk kryddnejlika malen
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör smör, socker och farinsocker mjukt och poröst.
- Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
- Blanda lingonsylten med yoghurten och rör ner det i smeten.
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och alla kryddor. Sikta ner det i smeten och rör om ordentligt.
- Häll smeten i en smord och bröad bakform (1 ½ - 2 liter).
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen mellan 40-50 minuter. Alla ugnar är olika så börja med 35-40 minuter och känn efter med sticka. Lägg till gräddningstid tills kakan känns normal torr (inget fastar på stickan/tandpetare).
- Låt kakan svalna ordentligt och stjälp sedan upp det på ett serveringsfat.
9 kommentarer
Nadja
Hej Kate,
Ja, alla ugnar är olika och därför kan gräddningstiden från variera ugn till ugn.
Prova igen och jag hoppas att du hittar tiden som passar din ugn.
Hälsningar Nadja
Kate Karlsson
Den var lätt att göra och jättegod men tyvärr hade jag den inne i ugnen i 40 min och den blev mycket hård. Jag kände tidigare med provstickan och då var den bara kladdig.
Men får testa o baka den igen.
Mvh Kate
mimmismat
Vilken goding du bakat. Jag älskar verkligen den mjuka pepparkakan.
Jessica
Mjuk pepparkaka är ju så himla gott, har hellre det än hårda pepparkakor, men det tror jag är något som ändrar sig med åren iaf var det så för mig, när jag var yngre stod alltid dom hårda högst upp.
Sandra drömkaka
Vilken fin ,julig dekorering & mjuk pepparkaka är ju hur gott som helst! 🙂
Min goda chokladkaka har jag lagt ut nu, så nu är det bara du provar den 🙂 !!
Emmas Kök
Härlig kaka! Mjuk pepparkaka är en av mina favoriter så det skall absolut bakas till jul!
Ia
Mmmm så gott! Mjuk pepparkaka är så mkt godare än hårda!
/Ia
Carro
Gudarns så gott ! Kan bara tänka mig vilken ljuvlig doft som måste ha spridit sig 🙂 Den var väldans tjusig ..
David Oberländer
Mums. Är den lika god som den ser ut?