Tomtemors mjuka pepparkaka

 

Här kommer det andra julreceptet för i år, en mjuk pepparkaka. Den är nog en av julens favoriter och kanske till och med ett måste till adventskaffet, eller vad säger ni? Kakan är mycket enkel att baka och med lite lingonsylt och yoghurt i smeten blir den extra god och saftig.

Till 1 kaka behöver man:

175 gram smör (rumsvarmt)

1 ½ dl strösocker

1 dl farinsocker

4 st ägg

1 dl lingonsylt (lågkalori)

1 dl mild naturell lättyoghurt (0,5%)

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 tsk mald kanel

1 ½ tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

½ tsk mald kryddnejlika

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör, socker och farinsocker mjukt och poröst.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  4. Blanda lingonsylten med yoghurten och rör ner det i smeten.
  5. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och alla kryddor.
  6. Sikta ner det i smeten och rör om ordentligt.
  7. Häll smeten i en smord och bröad bakform (1 ½-2 liter).
  8. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen mellan 40-50 minuter. Alla ugnar är olika så börja med 35-40 minuter och känn efter med en sticka. Lägg till gräddningstid tills kakan känns normal torr (inget fastnar på stickan/tandpetaren).
  9. Låt kakan svalna ordentligt stjälp sedan upp det på ett serveringsfat.

ViktVäktarna

  • WW Points (kostprogrammet från 2025): 162 points per kaka, dela det med antalet bitar som serveras.
  • WW Points: hela kakan har 162 Points. Vid 12 bitar så får varje bit 14 points.

Tomtemors Mjuka Pepparkaka

Kakan är mycket enkel att baka och med lite lingonsylt och yoghurt i smeten blir den extra god och saftig.
Portioner 1 kaka

Ingredienser
  

  • 175 gram mjukt smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 4 st ägg normalstora
  • 1 dl lingonsylt (lågkalori)
  • 1 dl naturell lättyoghurt 0,5%
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 tsk kanel malen
  • 1 ½ tsk kardemumma malen
  • 1 tsk ingefära malen
  • ½ tsk kryddnejlika malen

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör smör, socker och farinsocker mjukt och poröst.
  • Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  • Blanda lingonsylten med yoghurten och rör ner det i smeten.
  • Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och alla kryddor. Sikta ner det i smeten och rör om ordentligt.
  • Häll smeten i en smord och bröad bakform (1 ½ - 2 liter).
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen mellan 40-50 minuter. Alla ugnar är olika så börja med 35-40 minuter och känn efter med sticka. Lägg till gräddningstid tills kakan känns normal torr (inget fastar på stickan/tandpetare).
  • Låt kakan svalna ordentligt och stjälp sedan upp det på ett serveringsfat.

9 kommentarer

  • Nadja

    Hej Kate,
    Ja, alla ugnar är olika och därför kan gräddningstiden från variera ugn till ugn.
    Prova igen och jag hoppas att du hittar tiden som passar din ugn.
    Hälsningar Nadja

     
  • Kate Karlsson

    Den var lätt att göra och jättegod men tyvärr hade jag den inne i ugnen i 40 min och den blev mycket hård. Jag kände tidigare med provstickan och då var den bara kladdig.
    Men får testa o baka den igen.
    Mvh Kate

     
  • Jessica

    Mjuk pepparkaka är ju så himla gott, har hellre det än hårda pepparkakor, men det tror jag är något som ändrar sig med åren iaf var det så för mig, när jag var yngre stod alltid dom hårda högst upp.

     
  • Sandra drömkaka

    Vilken fin ,julig dekorering & mjuk pepparkaka är ju hur gott som helst! 🙂

    Min goda chokladkaka har jag lagt ut nu, så nu är det bara du provar den 🙂 !!

     
  • Carro

    Gudarns så gott ! Kan bara tänka mig vilken ljuvlig doft som måste ha spridit sig 🙂 Den var väldans tjusig ..

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.